Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
U Varaždinu

Održana međunarodna konferencija o radu s visokomotiviranim učenicima

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Važno je i da okolina u školi bude takva da prihvaća i dopušta socijalizaciju onih koji su daroviti, a itekako je važna i uključenost šire društvene zajednice - rekla je ministrica Divjak

Uz mnoge sudionike iz Nizozemske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske te dekane nekoliko hrvatskih i stranih fakulteta, u Varaždinu se u petak održava 1. međunarodna tematska konferencija "Rad s visokomotiviranim učenicima" na kojoj je ministrica Blaženka Divjak istaknula važnost prepoznavanja izvrsnosti te da potporu treba dati i učenicima i njihovim mentorima.

međunarodna konferencija Još nismo dovoljno svjesni koliko su darovita djeca važna za našu budućnost

Organizator je Europski centar za darovite – Centri izvrsnosti Varaždinske županije, a skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak svojim je dolaskom istaknula važnost konferencije na kojoj je Varaždinskoj županiji čestitala na centrima izvrsnosti i na ulaganju u obrazovanje.

- Obrazovanje je temelj razvoja bilo kojeg društva, a jedino nas izvrsnost može pokrenuti u smislu da postanemo konkurentniji na globalnoj sceni. Čestitke županiji što su i centar izvrsnosti i točke izvrsnosti umreženi i upisani na kartu izvrsnosti u Europskoj uniji - istaknula je, dodajući kako je još važnije da se kontinuirano radi i izvrsnost prepoznaje te da potporu, osim učenicima, treba dati i njihovim mentorima.

Međunarodna konferencija Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima Blaženko Boban: Cilj je da nadareni mladi ljudi ostanu u Hrvatskoj

- Važno je i da okolina u školi bude takva da prihvaća i dopušta socijalizaciju onih koji su daroviti, a itekako je važna i uključenost šire društvene zajednice - rekla je ministrica Divjak i dodala kako s tim u vezi treba gledati i na kurikularnu reformu.

- Reforma u pravcu promjene kurikuluma, koji su svi doneseni i koji ulaze u sve škole od jeseni, zapravo posebno potencira taj individualizirani rad, i to s učenicima s teškoćama u učenju i razvoju, kao i s onima darovitima - istaknula je.

Među sudionicima konferencije je i predsjednik Vijeća Europske mreže za potporu darovitima Albert Ziegler, koji je rekao kako ne postoji jedan način rada s darovitom djecom.

INFO@FEST U Prvoj gimnaziji Varaždin otvoren 2. festival informatike

- Mi u svojoj mreži imamo više od 400 institucija i sve one nastoje pronaći vlastiti način, a nakon prvih uspjeha, imamo sve više centara, sve više učenika diljem svijeta, platforme za mlade koje rade zajedno. Imamo nemjerljive dobrobiti od takvog načina rada s darovitima - istaknuo je Ziegler.

Varaždinski župan Radimir Čačić podsjetio je da je varaždinski Europski centar za darovite jedini takav centar u Hrvatskoj.

 - Otkad je ministrica Divjak u Ministarstvu obrazovanja, to ministarstvo sudjeluje u financiranju, što dosad nije bio slučaj – Varaždinska županija je sve financirala sama - rekao je župan i zaključio da je obrazovanje i ulaganje u djecu, posebno onu darovitu, najbolja investicija.

Predstavljanje u Varaždinu Hrvatska na 12. mjestu u EU s 21 zaštićenim proizvodom

Sudionicima će se na konferenciji, osim Europskog centra za darovite – Centra izvrsnosti Varaždinske županije, predstaviti europske točke za darovite u Hrvatskoj i Sloveniji.