Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Pomoć za nerazvijena područja

Općine u županjskoj Cvelferiji traže povlastice iz Zakona o Vukovaru

Gabrijela Žalac
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Načelnik Općine Vrbanja Jakša Šestić smatra da se odredbe Zakona o Vukovaru, kao i novoga zakona koji je u pripremi, trebaju primijeniti na područje Vukovara, ali i isto tako na području Cvelferije kao i području pograničnih općina Nijemci, Tovarnik, Lovas i grada Iloka koji se također suočavaju s velikim problemima

Grad Vukovar jedini je grad u Hrvatskoj koji ima "svoj" zakon koji potencijalnim investitorima nudi niz pogodnosti za ulaganje, a slijedom istog zakona i sami Vukovarci mogu ostvariti niz pogodnosti. Nakon katastrofalnih poplava u županjskoj Posavini i činjenice da je život na tim područjima sve teži, pri čemu izostaju ulaganja dok u isto vrijeme mladi svakodnevno napuštaju svoje domove, čelnici Općina Drenovci, Gunja i Vrbanja zatražili su od Vlade RH da ih se u uvrsti u zakon koji bi trebao u općinama potaknuti gospodarski razvoj i osigurati dalju opstojnost.

Sa sličnom idejom nedavno se javila i načelnica općine Lovas Tanja Cirba koja je također kazala kako se i za taj dio istoka Hrvatske treba dodatno skrbiti te zatražila da se odredbe Zakona o Vukovaru prošire i na tu općinu. Svjesni problema s kojima se suočavaju Općinsko vijeće Drenovaca donijelo je zaključak kojim se Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a, Saboru, Vladi RH kao i županu Vukovarsko-srijemske županije predlaže da se Zakon o poticanju ulaganja na području grada Vukovara proširi i na područje Cvelferije.

Ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac odgovorila je kako Zakon o razvoju grada Vukovara nije moguće mijenjati, ali i da u ministarstvu pripremaju donošenje novog zakona o potpomognutim područjima koji je u postupku izrade. Taj zakon bi trebao sadržavati niz mjera koje bi trebale pomoći najnerazvijenijim dijelovima RH. Reagirao je i načelnik Općine Vrbanja Jakša Šestić koji je novim dopisom obratio ponovno ministrici Žalac, predsjedniku Sabora, ali i premijeru Andreju Plenkoviću ukazujući da se radi o području koje se sustavno zanemaruje desetljećima kako u bivšoj državi tako i danas u Hrvatskoj. Prema njegovom mišljenju odredbe Zakona o Vukovaru kao i novoga zakona koji je u pripremi  treba primijeniti na područje Vukovara, ali i isto tako na području Cvelferije kao i području pograničnih općina Nijemci, Tovarnik, Lovas i grada Iloka koji se također suočavaju s velikim  problemima.