Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Upozorenje iz policije

Oprez, vrebaju starije osobe i na prijevaru im uzimaju novac

Policijac, ilustracija
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Nepoznata osoba nazvala je 83-godišnjaka te ga tražila novac za liječenje kćerke koja živi u Londonu, a u drugom slučaju djelatnik 'inspektorata' 70-godišnjakinju je uvjeravao da ima krivotvorene novčanice

Mjesecima unazad građani istoka Hrvatske suočeni su s brojnim drskim prijevarama osoba kojima su meta najčešće najstariji sugrađani koji vrlo često žive sami. Zabilježeni su slučajevi poziva iz "veleposlanstva" u inozemstvu kada se traži novac za člana obitelji u nevolji, prodavače raznih pomagala, osobe koje su se predstavljale kao djelatnici pošte, HEP-a… Rezultat tih operacija je uvijek bio isti, a to je da su sugrađani ostali bez svoga novca.

Najnovija dva slučaja drske prijevare zabilježeni su ovog tjedna. U jednom slučaju osoba je prevarena dok je u drugom slučaju umalo došlo do prevare. Kako navodi policija, nepoznata ženska osoba, 20. studenog, u poslijepodnevnim satima nazvala je 83-godišnjaka iz Srijemskih Laza. Tom prilikom mu se lažno predstavila kao stanovnica Londona te ga obavijestila kako je njegovoj kćeri, koja zaista živi u Londonu, pozlilo na tamošnjem aerodromu. Zatražila je da 83-godišnjak, kako bi pomogao kćerki, upati novac za njeno liječenje.

U tu priču 83-godišnjak je povjerovao te je uplatio traženi novčani iznos u obližnjoj pošti. Na ponovno traženje ženske osobe, 83-godišnjak je još u dva navrata uplatio novac. Nedugo zatim od drugog člana obitelji saznao je kako cjelokupna priča o liječenju kćeri nije istinita. Oštećen je za iznos od nekoliko desetaka tisuća kuna.

'Krivotvorene' novčanice

Dva dana poslije pokušaj prijevare zabilježen je u Vinkovcima kada je 70-godišnjakinju nazvao nepoznati muškarac koji se predstavio kao djelatnik "inspektorata". Tom prilikom ju je savjetovao da provjeri novčanice koje su joj prilikom preuzimanja mirovine isplaćene u banci, navodeći kako je utvrđeno da su krivotvorene.

Kada je 70-godišnjakinja pročitala serijske brojeve novčanica koje posjeduje, muškarac je rekao kako će odmah uputiti svoju kolegicu da ih preuzme. Ubrzo se na kućnoj adresi 70-godišnjakinje pojavila mlađa žena koja je "pregledala" novčanice te ih preuzela kako bi ih zamijenila za ispravne. Međutim, 70-godišnjakinji se ipak nešto učinilo sumnjivim te je krenula za ženom. Zaustavila ju je ispred kuće te zatražila novac natrag. Žena joj je vratila novac te se ubrzano udaljila. 70-godišnjakinja je nakon razmišljanja o cjelokupnom događaju shvatila kako je umalo bila prevarena za izos od više tisuća kuna, koliko je bila predala nepoznatoj ženi.