Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Varaždinska županija

Osiguran školski obrok za 3047 osnovaca

Školski obrok
Foto: Varaždinska županija/Ilustracija
Varaždinska županija još je prošle godine zatražila da se sufinanciranje prehrane iz fondova EU omogući i za srednje škole

Varaždinska županija je ove školske godine osigurala besplatne školske obroke za 3047 učenika u riziku od siromaštva koji pohađaju 33 županijske škole, što je 30 posto od ukupnog broja osnovnoškolaca.

Putem projekta EU „Užina za sve“ školska kuhinja će se financirati za 1492 učenika. Projekt je Županija još u rujnu prošle godine prijavila na poziv „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2018. – 2019.)“ Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Za projekt je krajem prošloga mjeseca iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije odobren maksimalni iznos od 1,499.627,85 kuna.

Bajkoviti prizori balona iznad snijegom prekrivenih Alpi ostavljaju bez daha Međunarodni balonaški tjedan Bajkoviti Rabuzinovi prizori brončani u Alpama

Za 1555 učenika besplatni obroci će se financirati vlastitim sredstvima, iz županijskog proračuna će biti izdvojeno 1,413.021,75 kuna. Osnovne škole, čiji osnivač je Županija, pohađa 9926 učenika, a besplatna prehrana će time biti osigurana za svih 3047 učenika koji su u riziku od siromaštva. Ukupno će biti izdvojeno gotovo 3 milijuna kuna. 

- I dok je u drugim županijama i gradovima standard da financiranje prehrane ostaje na razini dobivenog bespovratnog europskog novca, u Varaždinskoj županiji smo prepoznali potrebu te smo ove školske godine odlučili udvostručiti iznos za besplatnu prehranu djece vlastitim sredstvima. Zahvaljujući tome će u projekt biti uključeni svi učenici koji zadovoljavaju kriterij rizika od siromaštva, pri čemu je glavni kriterij visina dječjeg doplatka -  rekao je župan Radimir Čačić.

Analiza napravljena prošle godine pokazala je da se udio djece koja su dobivala besplatan obrok, u 33 škole kretao od 10 posto do čak 56 posto učenika. Glavni kriterij je također visina dječjeg doplatka, a pravo na sufinanciranje školske prehrane ostvaruju svi učenici čiji prosječni mjesečni dohodak po članu kućanstva ne prelazi 543,14 kuna, odnosno 374,18 kuna za dijete s oštećenjem zdravlja. 

Varaždin Opća bolnica Varaždin Odsad u posjet trudnicama u uređenu sobu

Iz 13 srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija se na prvi javni poziv javilo 120 učenika. Prehrana im se sufinancira sa 7 kuna po nastavnom danu, odnosno s ukupno 546 kuna za razdoblje od rujna do prosinca 2018. godine. Projekt se nastavlja i u drugom polugodištu, a javni poziv će biti otvoren trajno, pa je za očekivati da će broj prijavljenih srednjoškolaca biti veći. Naime, prema anonimnim anketama provedenima prije početka provođenja projekta, 651 učenik izjasnio se da prima dječji doplatak iz prve cenzusne grupe.

Podsjećamo da je Varaždinska županija još prošle godine zatražila da se sufinanciranje prehrane iz fondova EU omogući i za srednje škole.

- S obzirom na to da cijela osnovnoškolska populacija u našoj Županiji nastavlja školovanje, isti problem se javlja i u srednjim školama zbog čega smo uputili inicijativu Ministarstvu znanosti i obrazovanja - naveo je župan Radimir Čačić. 

u skolu polazi 247 učenika u 16 razrednih odjela Više od tri milijuna kuna za Srednju školu u Ludbregu