Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 1082 pregleda
stožerna braniteljska udruga

Osnovana Udruga ratnih veterana 204. Vukovarske brigade

Drago Adžaga
Foto: Branimir Bradarić
Udruga će imati i Klub zapovjednika u obrani Vukovara koji će biti stožerno, operativno, stručno i savjetodavno tijelo udruge kojega će činiti zapovjednici obrane u Vukovaru tijekom agresije

Krajem srpnja Vukovar je dobio još jednu udrugu proizašlu iz Domovinskoga rata koja nosi naziv Udruga ratnih veterana 204. Vukovarske brigade. Iako je to još jedna od do sada osnovanih 30-ak udruga proisteklih iz Domovinskoga rata u Vukovaru njeni osnivači očekuju kako će ona vrlo brzo postati jedna od stožernih braniteljskih udruga koje djeluju u gradu na Dunavu.

 - Jedno od tijela Udruge bit će i Klub zapovjednika u obrani Vukovara koje će biti stožerno, operativno, stručno i savjetodavno tijelo udruge kojega će činiti zapovjednici obrane u Vukovaru tijekom agresije. Ono će biti vrhovno tijelo kada je u pitanju prošlost jer ipak se radi o ljudima koji su na svojoj koži najbolje osjetili rat. Na taj način želimo izbjeći nestručnost, površnost i samovolju pojedinaca koja dovodi do urušavanja digniteta Vukovarske bitke - kaže predsjednik Udruge Drago Adžaga inače umirovljeni pukovnik i jedan od zapovjednika vojne policije u Vukovaru 1991. godine. 

Dopredsjednik Udruge je ratni zapovjednik obrane Vukovara i 204. vukovarske brigade Branko Borković - Mladi Jastreb, koji je ujedno i predsjednik Kluba zapovjednika. Govoreći o planovima Adžaga kaže kako će kroz rad udruge ustrojiti Klubove ratnih postrojbi koje su sudjelovale u obrani Vukovara ali i klubove svih kategorija stradalnika Domovinskog rata - klubovi roditelja poginulih i nestalih branitelja, djece poginulih i nestalih branitelja, udovica, kao i klubovi specifičnih kategorija branitelja: braniteljice, maloljetni branitelji, djelatnici ratne bolnice Vukovar… Radit će i na organiziranju klubova širom Hrvatske odakle su branitelji tijekom 1991. godine dolazili braniti Vukovar.

- Imamo jako puno projekata i planova. Jedan od njih bit će i da predložimo gradskim vlastima da Grad Vukovar sa svakim gradom odakle su dragovoljci dolazili braniti Vukovar sklopi Povelju o prijateljstvu. Ipak, jedan od glavnih projekata bit će nam dostojno obilježiti 30 godina sloma obrane Vukovara. Uvijek nam se govorilo kako smo zakasnili, nema novca ili slično ali zato sada s aktivnostima krećemo nekoliko godina ranije - najavio je Adžaga.

U sklopu toga planiraju i preko nadležnih ministarstava predložiti da se svim sudionicima obrane Vukovara dodijeli određeni vid priznanja za sudjelovanje u obrani Vukovara.

- Većina branitelja i stradalnika je ostvarila svoja prava ali smo mišljenja da bi trebali imati i nekakvo priznanje da su sudjelovali u "vukovarskoj bitci" kao što su branitelji diljem hrvatske - sudionici vojnih akcija Ljeto, Bljesak i Oluja - za iste dobivali posebno ustanovljene medalje. Činjenica je da je vukovarska bitka po svom značaju izlazi iz uobičajenih okvira i da bez Vukovara i vukovarskih branitelja ne bi bilo ni Oluje niti Hrvatske - zaključio je Adžaga.