Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
međimurska županija

Otvoren edukacijski centar Zavoda za hitnu medicinu

Međimurska županija jedinstvena je u Hrvatskoj upravo po tome što se kompletni zdravstveni sustav nalazi u istome dvorištu, rekao je župan Matija Posavec
Foto: Međimurska županija
Oko 25 milijuna eura u pet godina uloženo je u zdravstveni sustav s ciljem da svi pacijenti imaju najbolju moguću medicinsku skrb, rekao je župan Matija Posavec

U Čakovcu je otvoren nastavni prostor novog edukacijskog centra Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. Riječ je o investiciji ukupne vrijednost 181.400 eura, za koju je sredstva u potpunosti osigurala Međimurska županija. Uređen je prostor za kvalitetnu edukaciju kako medicinskih djelatnika Zavoda tako i stanovnika Međimurske županije u području tzv. laičke reanimacije.

Edukacija djelatnika

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Vladimira Križaj-Grabant istaknula je da se radi o kontinuiranoj podršci osnivača i ulaganju u zdravstveni sustav na području Međimurske županije u obliku financiranja dodatnih timova hitne medicinske pomoći, obnove prostora i nabave medicinske opreme i vozila. Zahvalivši Međimurskoj županiji na osiguranim financijskim sredstvima, rekla je da uređenje takvog edukacijskog prostora zapravo ulaganje u djelatnike Zavoda koje se višestruko vraća kroz kvalitetu njihova rada, a samim time i još kvalitetnije pružanje hitne medicinske pomoći. Naglasila je i važnost suradnje s vrtićima, školama, javnim ustanovama i udrugama kako bi se građane već od najranije dobi educiralo o pružanju prve pomoći.

Zavod je, kako je rekla, uputio četvero liječnika na specijalizaciju iz hitne medicine, a sa specijalizacijom u djelatnosti hitne medicine pred mjesec dana započelo je i pet prvostupnika sestrinstva.

– Zadovoljstvo mi je biti danas u okružju gdje se velika važnost pridaje edukaciji djelatnika, ali i građana. Projekt automatskih vanjskih defibrilatora "Pokreni srce – spasi život" u Međimurskoj se županiji izvrsno provodi, a ovaj edukacijski centar će tome još više pridonijeti, na čemu čestitam Zavodu, ali i osnivaču, Međimurskoj županiji – kazala je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević.

Trenutačno je jedan od prioriteta upravo specijalizacija tehničara u djelatnosti hitne medicine.

Brzina spašava život

– Međimurska županija jedinstvena je u Hrvatskoj upravo po tome što se kompletni zdravstveni sustav nalazi u istome dvorištu. Upravo zato što shvaćamo da brzina reakcije i kvaliteta usluge često spašavaju život. Zavod za hitnu medicinu, s ispostavama u Prelogu, Murskom Središću i Kotoribi pokriva cijelu županiju, koja iz svog proračuna financira ili sufinancira sve ono što nije ugovoreno u mreži hitne medicine – kazao je župan Posavec i dodao kako je želja da taj prostor bude nastavno-edukacijski centar u kojem će učiti i drugi.

– Otprilike 25 milijuna eura u zadnjih pet godina uloženo je u zdravstveni sustav Međimurske županije s ciljem da nam svi pacijenti imaju najbolju moguću medicinsku skrb, a u svemu tome od iznimne je važnosti i edukacija naših zdravstvenih djelatnika – istaknuo je župan. Tijekom ove godine u Zavodu su planirana su i daljnja ulaganja u ukupnom iznosu od 292.000 eura. U planu je nabava cestovnog vozila za djelatnost izvanbolničke hitne medicine za prijevoz hitnih pacijenata i cestovnog vozila za djelatnost sanitetskog prijevoza u iznosu od 150.000 eura, uz daljnju svesrdnu podršku Međimurske županije.

Obavljena je većina radova u školama u Goričanu, Palinovcu i Sivici te rekonstrukcija prostora u OŠ Gornji Mihaljevec Radovi u međimurskim školama - podiže kvaliteta obrazovanja Saniraju se i obnavljaju škole oštećene u potresu uređivanje okoliša uređenje okoliša Milijun eura za krajobrazne projekte MINISTAR BAČIĆ najavio je da se dogovara dinamika kako bi se tijekom kolovoza ispraznila sva kontejnerska naselja u Sisku, kao što se to radi u Glini i Petrinji Ogromna ulaganja u zdravstveni sustav Sisačko-moslavačke županije Imat ćemo moderan odjel za naše građane. Neće se morati ići u kliniku u Zagreb