Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Do 28. veljače 2021. poljoprivrednici mogu predati prijave za bespovratne potpore

Otvoren javni poziv za poticanja razvoja poljoprivrede u Sisačko-moslavačkoj županiji

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Potiče se otkup zemljišta radi okrupnjavanja vlastitog poljoprivrednog posjeda

Do 28. veljače 2021. otvoren je javni poziv za poticanja razvoja poljoprivrede u Sisačko-moslavačkoj županiji za 2020.

Za razvoj gospodarstva, turizma i poljoprivrede u 2021. Županija planira više od 50 mil. kuna za razvoj županije U 2021. planira se kuća vina, fotonaponska elektrana, razvojni centar za baterije...

Sisačko-moslavačka županija putem tog poziva dodijelit će potpore prihvatljivim korisnicima za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, ulaganja u preradu i stavljanje na tržište poljoprivrednih proizvoda, razvoj ekološke poljoprivredne proizvodnje, okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta te unapređenje i očuvanje genetskog potencijala u stočarstvu.

– Ovim potporama želimo aktivirati postojeće poljoprivredne resurse koji nisu u funkciji, povećati konkurentnost svih poljoprivrednih proizvođača i djelatnosti, poticati demografsku revitalizaciju ruralnog prostora, poticati znanje, povećati održivost poljoprivrednog gospodarstva te očuvati postojeće ekosustave u županiji – kazuju u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj koji provodi javni poziv.

VEĆA SIGURNOST ZA UČENIKE Do kraja siječnja igralište u Topuskom

Tako će poljoprivrednici te sve fizičke i pravne osobe upisane u upisnik poljoprivrednih gospodarstava moći dobiti potpore za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju izgradnje i rekonstrukcije gospodarskih objekata, nabave muzne opreme i opreme za hlađenje i skladištenje mlijeka, opreme za sušenje i skladištenje vlastitih proizvoda, podizanje novih višegodišnjih nasada, nabavu sustava za navodnjavanje i za zaštitu od padalina, kupnju poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, analizu tla itd. Potpore su do 50.000 kuna, najveće mogu ostvariti poljoprivrednici do 41. godine života.

U segmentu ulaganja u preradu i stavljanje na tržište poljoprivrednih proizvoda potpore se daju za adaptaciju i opremanje objekata za prodaju vlastitih proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu i maloprodajnim mjestima te nabavu nove ili rabljene opreme za doradu, preradu i stavljanje na tržište poljoprivrednih proizvoda. Potpora za razvoj ekološke poljoprivredne proizvodnje dodjeljuje se za troškove nastale za stručni nadzor i ocjenu sukladnosti u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji i/ili ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji u prijelaznom razdoblju. Potpore iznose do 20.000 kuna.

Župan Ivo Žinić održao javnu prezentaciju proračuna za 2021. U županijskoj blagajni oko 1,3 milijarde kuna, 50 milijuna više nego ove godine

Potpora za unapređenje i očuvanje genetskog potencijala u stočarstvu odnosi se, između ostaloga, i na uzgoj izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja (licencirani pastusi i kobile hrvatskog posavca i hrvatskog hladnokrvnjaka, krmače i nerasti banijske šare svinje) te očuvanje pčelinjeg fonda.

Konačno, potpora za okrupnjavanje vlastitog zemljišnog poljoprivrednog posjeda i unapređenja poljoprivredne proizvodnje dodijelit će se za troškove sređivanja imovinsko-pravnih odnosa radi stjecanja prava vlasništva najviše do 5 hektara. Sve informacije i potrebna dokumentacija mogu se pronaći na web stranici www. smz.hr.