Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
u prostorijama Poduzetničkog inkubatora

Otvoren županijski Centar za obradu metala i plastike

1/4
Foto: Šibensko-kninska županija
Otvaranjem Centra simbolično je obilježen završetak Europskog projekta pod nazivom CompetePlamet

– Razvojna agencija Šibensko–kninske županije otvorenjem županijskog Centra za obradu metala i plastike u Poduzetničkom inkubatoru PIN Šibenik simbolično je obilježila završetak svog Europskog projekta pod nazivom CompetePlamet. Cilj projekta je jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća iz sektora metala i plastike na prekograničnom području – izvijestili su iz Županije.

U povodu treće obljetnice uvrštenja na UNESCO-ov popis svjetske baštine Predstavljen jedinstveni slatki suvenir – Tvrđava sv. Nikole u raskošnoj bijeloj čokoladi

– Razvojna agencija ŠKŽ-a taj projekt provodi u konzorciju s nositeljem projekta, Razvojnom agencijom Županije Zapadnohercegovačke – HERAG i partnerom, Općinom Posušje. U Šibeniku se u sklopu ovog projekta uložilo u uređenje prostora inkubatora PIN u Šibeniku, uspostavljanje Obradnog centra za metal i plastiku za koji su nabavljeni CNC strojevi i koji će biti na raspolaganju poduzetnicima te za edukaciju i trening stručnog kadra. Naime, mala i srednja poduzeća u sektoru metala i plastike u BiH i RH zapošljavaju velik udio radne snage i važni su gospodarski subjekti. Ipak, suočavaju se s brojnim izazovima: nedostaje im inovativnih proizvoda, nisu dovoljno tehnološki opremljeni, nedostaje im kvalificirane radne snage i stručnog znanja itd. – izvijestili su iz Šibensko-kninske županije.

ukupno dodijeljeno 1,75 milijardi kuna Pavić: 4,27 milijuna kuna za razvoj Šibensko-kninske županije

Proizvodnja metala i proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, jedna je od najvažnijih industrijskih grana na području ŠKŽ-a, koja zapošljava 45% ukupnog broja zaposlenih u industriji. U navedenim sektorima djeluje 26 poduzetnika koji ukupno zapošljavaju 1300 djelatnika.

– Upravo se ovim projektom u posljednje tri godine kontinuirano osnažuju ljudski, institucionalni i gospodarski kapaciteti u sektoru metala i plastike, a svoju suradnju sa Županijom Zapadnohercegovačkom i Općinom Posušje uspjeli smo institucionalizirati. Čvrsto vjerujemo da ćemo osiguranjem prostora i strojeva svim našim poduzetnicima iz sektora metala i plastike dati potrebnu institucionalnu podršku te da će oba tehnološka centra uspostavljena u okviru projekta u Šibeniku i u Posušju polučiti dobre rezultate – kazao je župan Goran Pauk na otvorenju.

projekt ‘Turistička valorizacija kanala sv. Ante – 2.faza’ Znanstvenici istražili čitavo područje estuarija rijeke Krke

Projektom je rekonstruirana infrastruktura poslovne zone „Osrdak“ u Posušju i poduzetničkom inkubatoru PIN u Šibeniku, uspostavljena su dva centra za obradu metala i plastike na oba prekogranična područja, nabavljeno je sedam CNC strojeva, obučen je stručni kadar za rukovanje strojevima, realiziran je trening-program za mikro, male i srednje poduzetnike, uspostavljena je mreža znanja s interaktivnim onlineportalom/platformom, tzv. „Know net“, koja okuplja sve relevantne dionike na oba prekogranična područja – izvijestili su iz Županije.