Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
bazirana na stvarnim događajima

Otvorena izložba s glavnim likom dragovoljca koji je nestao u Vukovaru '91.

Izložba Nenada Barinića - Vukovar: Haš
1/27
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
"Želio sam napraviti strip o svom najboljem prijatelju koji je kao dragovoljac došao iz Vinkovaca u obranu Vukovara zajedno s skupinom dragovoljaca iz vinkovačkog mjesnog odbora Kolodovor i Đakova. Svi su oni u Vukovaru nastradali, a mog najboljeg prijatelja nema i danas ne znam što mu se dogodilo"

Uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. u Ružičkinoj kući u Vukovaru u četvrtak, 15. studenog, je predstavljen strip album od 40 stranica s temom rata u Vukovaru baziranog na stvarnim osobama i događajima autora Nenada Barinića.

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Izložba je to pod nazivom 'Vukovar: Haš', a upravo Haš je glavni lik. Haš, odnosno Mladen Čupić, dragovoljac je koji je 1991. krenuo iz Vinkovaca braniti Vukovar i od tada mu se gubi svaki trag.

"Želio sam napraviti strip o svom najboljem prijatelju koji je kao dragovoljac došao iz Vinkovaca u obranu Vukovara zajedno s skupinom dragovoljaca iz vinkovačkog mjesnog odbora Kolodovor i Đakova. Svi su oni u Vukovaru nastradali, a mog najboljeg prijatelja nema i danas ne znam što mu se dogodilo", rekao je Nenad Barinić dodajući kako strip, pored razdoblja rata, obuhvaća i predratno razdoblje u kojem se, kako je kazao, živjelo bez nacionalnih, vjerskih i drugih predrasuda.

Kaže i kako je pregledao na stotine videa, tonskih zapisa i suđenja za ratne zločine kako bi mogao što vjernije prikazati događaje u stripu.

Otvorena izložba na temu kraj Prvog svjetskog rata u Zadru grad zadar Izložba 'Kraj Prvog svjetskog rata u Zadru' dojmila posjetitelje

Nenad Barinić rođen je 10. svibnja 1972. u Zagrebu, a živi u Vukovaru.

Barinić je crtač stripa i ilustrator, dizajner, voditelj radionica stripa, oslikava vozila airbrush tehnikom, konstruktor je i dizajner ribolovnih umjetnih mamaca, ribolovni novinar, bloger Večernjakove blogosfere. Vanjski je suradnik Uprave za zatočene i nestale pri Ministarstvu hrvatskih branitelja; predsjednik Moto kluba "Golubica" Vukovar, tajnik Općinskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bogdanovci te umirovljeni djelatnik MUP RH-a (radio je kao crtač fotorobota).

Stripove objavljuje od 1986. godine.

Objavio je samostalne strip fanzine “Xerox” i “NNNI” 1988. godine. Ilustrator je više knjiga i publikacija. Objavio je strip album 'Einstein World' (Ogranak Matice Hrvatske Vinkovci, lipanj 2007. g. ) po literarnom predlošku Tihomira Mraovića, strip projekt Danijela Rehaka i Nenad Barinića 'Ovčara – krik u noći' (HDLSKL, 2007.) te 'Anno Domini 1991', (zajednički projekt Ivica Čanadić i Nenad Barinić, Zadruga likovnih stvaralaca,2009.), 'Idemo na Dunav!!!' (autorski rad, Udruga ljubitelja stripa Stripos, Osijek, 2012.). Strip projekt 'Ovčara – krik u noći' rješenjem Ministarstva prosvjete i športa imenovan je pomoćnim nastavnim pomagalom u osnovnim i srednjim školama, prenosi Tportal.

U samostanu sv. Frane postavljena izložba "Hrvatski sveci i blaženici" Šibenik U samostanu postavljena izložba 'Hrvatski sveci i blaženici'