Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Prije puštanja u pogon napravljeno je 316 kilometara novog cjevovoda

Otvoreno Vodocrpilište Kosnica koje će vodom opskrbljivati 105.000 stanovnika

U PROJEKTE vodnog gospodarstva od 2016. uloženo je 4,4 milijarde eura
1/5
Foto: Igor Soban/PIXSELL U PROJEKTE vodnog gospodarstva od 2016. uloženo je 4,4 milijarde eura, a od toga iznosa po jedinicama lokalne/regionalne samouprave gotovo 486 milijuna eura se odnosi na Zagrebačku županiju, istaknuo je ministar Damir Habijan
Vodocrpilište je sagrađeno u sklopu 93,85 milijuna eura vrijednog projekta Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok

Svečano je otvoreno Vodocrpilište Kosnica sagrađeno u sklopu 93,85 milijuna eura vrijednog projekta Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok.

Gradnja novog vodocrpilišta Kosnica kapaciteta Q ≈ 450 l/s započela je početkom 2020., a radovi su uključivali gradnju vodocrpilišta sa svim pratećim objektima. Sastoji se od glavne upravljačke zgrade, tri bunarske komore, klor stanice, vanjske i unutarnje transformatorske stanice te ostale prateće infrastrukture (vanjska i interna odvodnja, interna vodoopskrbna i hidrantska mreža, interne prometnice). Iz vodocrpilišta će se voda novoizgrađenim magistralnim cjevovodom Kosnica – Hrušćica distribuirati dalje u vodoopskrbni sustav prema gradovima Ivanić-Gradu, Sv. Ivanu Zelini, Dugom Selu, Vrbovcu i okolnim općinama. Prosječni gubici u kompletnom sustavu smanjit će se s 29,2 posto na 18,6 posto, a ujedno će se povećati priključenost, i to sa sadašnjih 62,95 posto na 90,75 posto.

Vodocrpilište je u rad pustio ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, koji je istaknuo kako su od 2016. do 2024. u projekte vodnoga gospodarstva ukupno uložene 4,4 milijarde eura, a od tog iznosa po jedinicama lokalne/regionalne samouprave gotovo 486 milijuna eura odnosi se na Zagrebačku županiju.

Spajanje trgovačkih društava

Župan Stjepan Kožić podsjetio je kako je Zagrebačka županija prva i jedina u Hrvatskoj sva trgovačka društva koja su u istočnom dijelu županije obavljala usluge javne vodoopskrbe i odvodnje spojila u jedno. To je bio jedini način kako uspješno zatvoriti tako velik projekt, i kadrovski i financijski.

U PROJEKTE vodnog gospodarstva od 2016. uloženo je 4,4 milijarde eura, a od toga iznosa po jedinicama lokalne/regionalne samouprave gotovo 486 milijuna eura se odnosi na Zagrebačku županiju, istaknuo je ministar Damir Habijan
Foto: Igor Soban/PIXSELL U PROJEKTE vodnog gospodarstva od 2016. uloženo je 4,4 milijarde eura, a od toga iznosa po jedinicama lokalne/regionalne samouprave gotovo 486 milijuna eura se odnosi na Zagrebačku županiju, istaknuo je ministar Damir Habijan

– Trebalo je napraviti 316 kilometara novog cjevovoda, 15 crpnih stranica, 5 vodotornjeva, niz rekonstrukcija postojećeg sustava da bismo došli do dozvola i danas pustili ovo vodocrpilište u pogon i bili sigurni da će to područje biti opskrbljeno pitkom vodom. Općine Preseka i Farkaševac nisu imale nijednog metra javnog vodoopskrbnog sustava, a danas je ukupno područje istoka pokriveno mrežom – rekao je Kožić, dodavši kako nova vodoopskrbna mreža zamašnjak daljnjem razvoju istoka Zagrebačke županije.

– Ovo je voda besprijekorne kakvoće, nju nije potrebno prerađivati, samo uz dezinfekciju ide ravno ka potrošačima. Osam metara ispod rijeke Save izbušili smo poseban hidrotehnički tunel i u konačnici osigurali sigurnost vodoopskrbe za više od stotinu tisuća ljudi – istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Odluka da ovo prijeko potrebno vodocrpilište bude na području Velike Gorice donesena je jer područje obiluje izvorištima i potencijalnim izvorištima pitke vode.

Višak kapaciteta

– Završili smo projekt od otkupa zemljišta do uporabnih dozvola. Vodocrpilište Kosnica može opskrbljivati cijeli istok Zagrebačke županije pitkom vodom, a možemo i dio tih kapaciteta preko 200 litara isporučiti i Zagrebu ako se pokaže potreba – rekao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten dodavši kako se u suradnji s Gradom Velikom Goricom trenutačno radi na projektiranju spojnog cjevovoda koji bi omogućio međusobnu isporuku pitke vode između velikogoričkog područja te istočnog dijela županije.

Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok financiran je sredstvima iz Kohezijskog fonda, vlastitih sredstava VIOZŽ, Republike Hrvatske i Hrvatskih voda.

tradicionalna prvosvibanjska biciklijada Grad Karlovac Prvosvibanjska biciklijada – nešto je duža, ali puno zabavnija storyeditor/2024-04-18/Slunj_-_B_slager_-pumptrack_2.jpeg U Slunju izgrađena pumptrack staza vrijedna 67.648,88 eura Djeca jedva dočekala novo mjesto druženja pokraj škole Asfaltiranje ulice Dobriše Cesarića Gunja Asfaltirana ulica koja vodi prema novom muslimanskom groblju