Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
U Splitu otvoren 23. Sajam SASO

'Ovaj sajam doista pokazuje što je prava integrativna platforma'

1/10
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Broj obrtnika u Hrvatskoj raste i ove godine ih je 87 tisuća, a u samo godinu dana dobili smo i 6 tisuća novih.

SASO 2019, kao tradicionalno najznačajniji gospodarski skup u širem okruženju okuplja izlagače iz nekoliko europskih zemalja – 10 specijaliziranih sajmova s 4 stručne konferencije, više od 100 izlagača iz zemlje i inozemstva te više od 20 godina tradicije. Sajam će ove godine okupiti 896 brendova, izlagača i suizlagača iz osam zemalja.

EFIKASNIJA KONTROLA PRORAČUNA Split uvodi Sustav lokalne riznice

Župan Blaženko Boban je, pun komplimenata za organizaciju Sajma

 - Sajam SASO je jedan od najbolje organiziranih sajmova na području Splitsko-dalmatinske županije, a slobodno mogu reći, i šire. U segmentu građevinarstva je zasigurno najbolji u Republici Hrvatskoj. A iz tog kuta gledano, sajma je posebno značajan, jer se događa uoči otvaranja toliko radova na području naše Županije. Spomenut ću samo potpisane ugovore za aglomeraciju Kaštela, vrijedne 1,4 milijardi kuna, za aglomeraciju Split – Solin, vrijedne 1,8 milijardi kuna, za aglomeraciju Sinj- Trilj, ugovori vrijedni ... milijuna kuna, te Omiš – Hvar – Brač.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Čekaju nas i radovi na tunelu Komorjak i mostu na Cetini, potom radovi na centu za gospodarenje otpadom u Lećevici, itd. Dakle, sa sigurnošću možemo reći da će nedostajati i radne snage i općenito građevinske operative, ali u svakom slučaju prilika je to, prije svega, za oporavak naših, domaćih građevinskih tvrtki – kazao je župan te dodao: "Hvala organizatorima Sajma, posebno direktorici Sanji Vuković Veić, kao i svim sudionicima, poduzetnicima, gostima i posjetiteljima koji će kroz ova dva-tri dana posjetiti Sajam".

Jesenski ciklus radionica za djecu na temu otpada SPLIT Otpad nije smeće: Jesenski ciklus radionica za djecu na temu otpada

Direktorica tvrtke “Sajam Split” Sanja Vuković Veić izjavila je kako unatoč napretku tehnologije još uvijek nema boljeg načina za sklapanje suradnje od izravnog kontakta.

- Sajam se događa u najvažnije vrijeme u godini. Točno u vrijeme najmasovnijeg planiranja investicija u graditeljstvu koje već godinama bilježimo zahvaljujući turizmu upravo na dalmatinskoj obali – kazala je novinarima direktorica Vuković Veić.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

- Njegovi izlagači na pravi način pokazuju što je to pametan i održiv rast. Ovdje je vidljiv uspjeh hrvatskog poduzetništva, čemu mi u javnom sektoru trebamo biti potpora. Vidljivo je kako naše gospodarstvo usvaja standarde Europske unije“, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

HNK Split ZVUČNA IMENA Splitski HNK dobio nove ravnatelje Opere, Drame, Baleta

Broj obrtnika u Hrvatskoj raste i ove godine ih je 87 tisuća, a u samo godinu dana dobili smo i 6 tisuća novih. Međutim još uvijek ih muče stare boljke, a najveća je ipak nedostatak radne snage, kaže predsjednik Hrvatske obrtničke komore DragutinRanogajec.

-Problem je kod upisa u srednje strukovne škole i veliki dio koje donosi tržište. Kada se govori o uvoznim kvotama mi se zalažemo da se što prije donese Zakon o strancima, kako bi ukinuli kvote, jer posebno obrtnici teško dolaze do radne snage. Naime, velike tvrtke za ovu namjenu imaju posebne službe, a obrtnik dok obavi cijelu papirologiju više nema kvote. Ujedno važno je da se i skine stigma s obrtničkih zanimanja i da svima kažemo koliko je važno postati majstor

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj istaknula je kako je graditeljstvo na trećem mjestu po ukupnom prihodu i broju zaposlenih u našoj županiji, a graditeljstvo okuplja 12,5 posto svih gospodarstvenika. Veliki problem ipak predstavlja sve duža turistička sezona koja ozbiljno smanjuje razdoblje za gradnju.

Ilustracija SPLIT I DUBROVNIK U povodu 28. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice, brodovi HRM-a bit će otvoreni za javnost

-To je onaj dio koji nas najviše boli, jer kada se kaže da turizam raste onda mi automatski znamo da je zabrana gradnje puno duža, a graditeljstvo se svodi na sezonski rad. To je na sreću samo u primorskim mjestima, ali misli da će se jedan dan trebati sjesti i razgovarati i naći kompromis jer se jedna djelatnost ne može razvijati na štetu druge.

Inicijativa gradonačelnika Split i Dubrovnik od Vlade traže da sami određuju broj taksi dozvola

Uz sajam graditeljstva, sajam drvne industrije, sajam alata, strojeva i opreme, koji su sastavni dio Sajma od početka okupljanja prije 23 godine, već godinama su dio ovoga sajma  i međunarodni sajam obrtništva, male privrede i poduzetništva, međunarodni sajam elektronike i energetike, međunarodni sajma ekologije – SEKO, sajam kamena, bazena i bazenske opreme, te međunarodni sajma komunalne opreme.