Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Župan primio paške sirare u povodu dobivanja oznake izvornosti te poručio:

‘Paški sir ne bi bio takav bez vaših vrijednih ruku’

1/4
Foto: Zadarska županija
Paški sir je 24. zaštićeni hrvatski prehrambeni proizvod na razini EU

U povodu dobivanja zaštićene oznake izvornosti za paški sir, župan Božidar Longin primio je članove Udruge proizvođača Paškog sira otoka Paga. Udruga okuplja 13 registriranih proizvođača sira među kojima su i tri najveće sirane na Pagu - Paška sirana, Sirana Gligora i MIH. Paški sir je 24. zaštićeni hrvatski prehrambeni proizvod na razini EU, a oznakom izvornosti kupci će dobiti potvrdu da je sir proizveden na otoku Pagu, od mlijeka paške ovce čime se zaštićuje ime ili naziv paški sir od krivotvorenja i zlouporabe. Paški sir je, uz janjetinu i sol, treći zaštićeni proizvod s Paga s oznakom izvornosti.

Željko Čulina Zadarska Opća bolnica posluje pozitivno U Polikliniku sele radiološke ambulante, laboratoriju zračna pošta

– Za vas je sir tradicija koja u vašim obiteljima postoji oduvijek. Od proizvodnje na stari način pa sve do danas kada su male sirane već opremljene suvremenim strojevima neke stvari su konstanta – kvalitetna temeljna sirovina, mlijeko i tradicionalna receptura za pripremu. Bez obzira na krški kraj i bogatstvo ljekovitog mediteranskog bilja, paški sir ne bi bio takav bez vrijednih ruku koje su taj proizvod dovele do ovoga gdje je danas – istaknuo je župan dodavši da je sustavno ulaganje u opremanje sirana i obrazovanje donijelo konkretne rezultate.

– Uz sve veći broj priznanja na nizu svjetskih natjecanja, sada imate i zaštićenu oznaku izvornosti. Iskreno vjerujem da vam je svima ovaj uspjeh, osim priznanja, ujedno i najbolji poticaj da nastavite njegovati tradiciju svojih predaka, ali i obogaćivati je novim znanjima – rekao je župan.

Na otoku Pagu trenutačno je 13 registriranih objekata za proizvodnju sireva u sustavu certifikacije zaštitne oznake izvornosti kazala je, između ostalog, voditeljica marketinga Paške sirane Martina Pernar Škunca.

Predstavljen Centar za razvoj i edukaciju u Poličniku Pčelari, ali i svi koji koriste pčelinje proizvode u Centru će dobiti pomoć

– Za nas, paški sir nije samo prehrambeni artikl, već dio našeg nasljeđa, tradicije i razlog da budemo ponosni – naglasila je Pernar Škunca dok je predstavnik Sirane MIH Šime Baričević dodao da se Udruga proizvođača Paškog sira u siječnju zajednički predstavila u Berlinu na Zelenom tjednu, vodećem međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambenih proizvoda.