Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Predstavljen Centar za razvoj i edukaciju u Poličniku

Pčelari, ali i svi koji koriste pčelinje proizvode u Centru će dobiti pomoć

1/3
Foto: Zadarska županija
Korisna površina centra iznosi 1388 m2, a sastoji se od punionice meda, razvojne radionice – pogona za preradu voska, laboratorija, dvorane za senzoriku, multimedijalne dvorane te osam startup ureda

U Poslovnoj zoni Grabi u Poličniku održana je završna konferencija projekta Centar za razvoj i edukaciju u vrijednosti 25,9 milijuna kuna, od čega bespovratna europska sredstva iznose 20 milijuna kuna. Projekt je kvalitetan primjer suradnje gospodarstva, znanosti i obrazovanja s lokalnom i regionalnom samoupravom koja je rezultirala stvaranjem mjesta na kojem će poduzetnici dobiti stručnu pomoć.

Zadarska županija Gimnazija Franje Petrića pobjednik Srednjoškolske lige košarkaša

Rade tri županijske ustanove

Centar za razvoj i edukaciju uspostavljen je kao moderna poduzetničko-poslovna infrastruktura od lokalnog i šireg regionalnog značenja, koja će služiti kao baza za unapređenje poslovanja prehrambene i kozmetičke industrije koje kao sirovinu koriste pčelinje proizvode, vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i ponajprije med.

Nositelj je projekta Općina Poličnik, projektni partneri su Zadarska županija i Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije – INOVAcija, a suradnici na projektu Sveučilište u Zadru, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar, Obrtnička komora ZŽ-a, Agencija za ruralni razvoj ZŽ-a – AGRRA, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića te Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu.

– Osobito me veseli što su na ovom projektu surađivale čak tri županijske ustanove, INOVAcija, AGRRA i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića. Ovakav tip djelatnosti koji će nuditi Centar odgovor je na visoke zahtjeve tržišta koje inzistira na izvrsnosti u svim segmentima. Stoga je važno ponuditi pomoć malim i srednjim poduzetnicima kako bi podigli kvalitetu svojih proizvoda i postali konkurentnijima ne samo na domaćem već i na svjetskom tržištu – rekao je zamjenik zadarskoga župana Šime Vicković.

Održana 21. sjednica Kolegija župana ‘Osiguranjem smještaja i drugim mjerama planiramo privući mlade’

Idući je korak u projektu, najavio je zamjenik načelnika Općine Poličnik Petar Bogović, osnivanje ustanove koja će upravljati Centrom kako bi se osigurao što bolji početak rada, razvoj te dostupnost usluga svim zainteresiranim poduzetnicima, a svi zainteresirani za suradnju mogu se već sad pismom namjere javiti u Općinu Poličnik.

– Projektom je uspostavljen Centar za razvoj i edukaciju koji će u sklopu svog poslovanja pružati usluge poduzetnicima uz stručno vodstvo, razvoj novih proizvoda, kontrolu kvalitete ulaznih sirovina, poboljšanje postojeće tehnologije obrade pčelinjih proizvoda, specijalizirane edukacije i sudjelovanja u istraživanjima i razvoju novih proizvoda uz stručni nadzor, najam startup ureda, konzultantske usluge poduzetnicima i marketinške usluge – istaknula je zamjenica ravnateljice Ustanove INOVAcija Vedrana Kevrić.

Dobili PNI oznaku

Korisna površina centra iznosi 1388 četvornih metara, a sastoji se od: punionice meda, razvojne radionice – pogona za preradu voska, kemijsko-mikrobiološkog laboratorija, dvorane za senzoriku, praktikuma, izložbenog prostora i knjižnice, multimedijalne dvorane te osam startup ureda.

Na novoj adresi Kabinet za ranu intervenciju ponovno počeo s radom

Janja Filipi, izvanredna profesorica sa Sveučilišta u Zadru kazala je da je ovakav centar bio nužan za Zadarsku županiju koja ima veliki broj pčelara jer će se u njemu odvijati transfer znanja iz različitih područja prema gospodarstvu pa će imati iznimno značenje na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini razvojem malih i srednjih poduzetnika i svih onih koji se naslanjaju na pčelinje proizvode.

Od Hrvatskog klastera konkurentnosti ovaj je projekt dobio oznaku PNI kao projekt od nacionalnog interesa.