Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Na novoj adresi

Kabinet za ranu intervenciju ponovno počeo s radom

1/5
Foto: Zadarska županija
Procjene su da bi godišnje Centru trebalo gravitirati oko 200 djece, u dobi od rođenja do 4., iznimno do sedme godine života

Zadarski Kabinet za ranu intervenciju po novome radi u novim prostorijama na Ravnicama, na mjestu nekadašnjeg Centra za prevenciju ovisnosti.

GO & Region Tour Brno 2020 Ove se godine očekuje povećanje broja čeških turista u Hrvatskoj

Glavni cilj je pružanje podrške djeci u njihovu odrastanju te umanjivanje i prevencija utvrđenih teškoća i rizika.

– Prema procjenama, Centru bi trebalo gravitirati oko 200 korisnika godišnje, s tim da bismo po statistici samo iz grada Zadra trebali imati oko 150 korisnika. S obzirom na to da pružamo podršku djeci i njihovim roditeljima od rođenja pa do 3., 4. i iznimno sedme godine djeteta, radi se o popriličnom broju potencijalnih korisnika. Kabinet u velikoj mjeri ima sve što treba imati najmoderniji kabinet za ranu intervenciju, no na tome ne smijemo stati. Treba raditi na kvaliteti i slijediti svjetske tokove – rekao je voditelj kabineta Dario Kovač.

– Ovo je samo jedan vid skrbi koji grad Zadar sa Županijom i Nadbiskupijom provodi već deset godina – rekao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić i dodao da će se po dovršetku Centra Mocire dio kabineta prebaciti i u te novouređene prostorije.

Novi kampus Sveučilišta u Zadru Položen kamen temeljac za novi studentski dom

– Zadarska županija se od prvoga trenutka kada su nastali problemi iznenadnim prestankom rada Kabineta za ranu intervenciju uključila u kvalitetno pronalaženje rješenja i ovo je rezultat – rekao je zamjenik župana Šime Mršić dodavši da je Županija i ove godine osigurala 260.000 kuna za funkcioniranje Kabineta, te da će tako biti i u budućnosti.

U razdoblju u kojem kabinet nije radio djeca su upućivana na tretmane u privatne institucije, a Grad Zadar i Zadarska županija podmirivali su troškove s ukupno 17.800 kuna, od čega je do sada isplaćeno 13.020 kuna.

– U Centru Mocire sve ide svojim tijekom bez obzira na brojne poteškoće na koje se nailazilo kroz ovo razdoblje. Osigurali smo više od 25 milijuna kuna za radove koji se sada provode, od toga je 50 posto osiguralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Nazire se kraj, u fazi smo nabave opreme, krenuli smo s izradom projektne dokumentacije i pratit ćemo završetak radova te narudžbu za opremu – rekla je državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa.

Župan Božidar Longin u obilasku Otvoren dječji vrtić u Pakoštanima i započeli radovi na izgradnji luke u Dragama