Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Zadarska Opća bolnica posluje pozitivno

U Polikliniku sele radiološke ambulante, laboratoriju zračna pošta

Željko Čulina
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
U tijeku je otvaranje natječaja za angiosalu koja će biti postavljena za koji mjesec, nabava vozila za transfuziju, opremanje jednodnevne kirurgije, nabava specijaliziranog laboratorijskog namještaja, respiratora za jedinicu intenzivnog liječenja i izrada troškovnika za energetsku obnovu interne, pedijatrije i ginekologije, ističe dr. Čulina

Opća bolnica Zadar upravo ostvaruje projekt gradnje dnevne bolnice koji se stopostotno financira iz fondova EU, a vrijedan je 50 milijuna kuna. Istodobno se bolnica oprema novim uređajima, a kadrovi konstantno educiraju. Uskoro bi se i sve predviđene djelatnosti trebale preseliti u novu zgradu Poliklinike.

Zadarska županija Gimnazija Franje Petrića pobjednik Srednjoškolske lige košarkaša

– Tijekom veljače u Poliklinici će početi raditi sve radiološke ambulante kao što su klinička radiologija, dijaliza i audiologija, a nakon toga nam onda ostaje još laboratorijska dijagnostika. Da bismo mogli preseliti laboratorij, prvo moramo nabaviti specijalizirani namještaj vrijedan 650 tisuća kuna i zračnu poštu u vrijednosti od dva milijuna kuna, koja će se financirati iz fondova EU – istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina.

Zadarska će bolnica uskoro dobiti i uređaj za pravilno doziranje terapija za onkološke bolesnike, za čije je lijekove lani izdvojeno 55 milijuna kuna. Ovaj uređaj podići će kvalitetu usluge za pacijente te omogućiti uštede. Zadarski OB jedan je od rijetkih koji ima i dva magnetska uređaja, čijom su se nabavom liste čekanja doslovno prepolovile. I posljednja u nizu donacija, donacija neuronavigacijskog uređaja vrijednog 1,3 milijuna kuna podigla je standard liječenja pacijenata. No, planova za razvoj u 2020. još je mnogo.

– U tijeku je otvaranje natječaja za angiosalu koja će biti postavljena za koji mjesec, nabava vozila za transfuziju, opremanje jednodnevne kirurgije, nabava specijaliziranog laboratorijskog namještaja, respiratora za jedinicu intenzivnog liječenja i izrada troškovnika za energetsku obnovu interne, pedijatrije i ginekologije – ističe dr. Čulina.

Na novoj adresi Kabinet za ranu intervenciju ponovno počeo s radom

Opća bolnica Zadar rijetka je zdravstvena ustanova u nas koja pozitivno financijski posluje, a zahvaljujući racionalnom poslovanju i suradnji s resornim ministarstvom, već nekoliko godina uspješno smanjuje naslijeđeni dug. Kako im to uspijeva?

– Prvi zadatak mi je, kad sam postao ravnatelj, bio smanjenje troškova i povećanje prihoda. Svi šefovi odjela dobili su limite kojima su raspolagali. Ako bi zatrebalo povećati troškove za svakog pacijenta, morali bi to i opravdati. Što se tiče nabave, uvijek inzistiramo na razmatranju ponuda više ponuđača. Prihode smo povećali obavljanjem sistematskih pregleda prema ustanovama u cijeloj Županiji. Kardiologija nam je izvrsna pa pružamo usluge prema drugim zdravstvenim osiguranjima. Također, jedna smo od rijetkih hrvatskih bolnica koja pruža uslugu laboratorija i transfuzije, odnosno davalaštva krvi koje sljedećih pet godina ostaje u Zadru. Prelaskom na plin kao energent, bolnica će uštedjeti dodatnih 400 tisuća kuna godišnje – pojašnjava dr. Čulina i upozorava da je žurno potrebna korekcija limita koji se nije mijenjao od 1995.

Novi kampus Sveučilišta u Zadru Položen kamen temeljac za novi studentski dom

Iako je prije desetak dana odlučeno da im se limit poveća za 2 posto, to nije dovoljno, istaknuo je ravnatelj zadarske bolnice jer je, primjerice, do sada limit bolnice iznosio 17,7 milijuna kuna, a samo na plaće se potroši 16,6 milijuna kuna.