Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Pauk: Zaštitit ćemo Dinaru, a time i život i kvalitetu zdravlja lokalnih ljudi

Pauk: Zaštitit ćemo Dinaru, a time i život i kvalitetu zdravlja lokalnih ljudi

1/2
Foto: Šibensko-kninska županija
Još 2010. Šibensko-kninska županija i Općina Kijevo sufinancirale su izradu Stručne podloge za zaštitu Dinare koju je izradio Državni zavod za zaštitu prirode, a koja je bila osnova za pokretanje postupka proglašenja zaštite

– Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću uputilo je Prijedlog Zakona o proglašavanju Parka prirode Dinara. Navedenim Zakonom zaštitio bi se masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu u kategoriji parka prirode – izvijestili su iz Šibensko-kninske županije.

Turizam u doba korone Naglasak će biti na prirodi, kampingu i nautičkom turizmu

– Već se godinama zalažemo i lobiramo da se masiv Dinare proglasi parkom prirode kako bismo zaštitili njegove iznimne prirodne i kulturno-povijesne vrijednosti. Još 2010. godine Šibensko-kninska županija i Općina Kijevo sufinancirale su izradu Stručne podloge za zaštitu Dinare koju je izradio Državni zavod za zaštitu prirode, a koja je bila osnova za pokretanje postupka proglašenja zaštite. Proglašavanjem parka prirode, ovaj dio naše županije dobit će priliku za razvoj u skladu s očuvanjem prirodnih i kulturnih vrijednosti, a zaštita u kategoriji parka prirode znatno će olakšati pristup strukturnim fondovima EU za poticanje djelatnosti u skladu s ciljevima očuvanja. To će osigurati očuvanje dobrog stanja okoliša, a samim time kvalitetu života i zdravlja ljudi na ovom području – ističe župan Goran Pauk.

Potpisan ugovor za obnovu zgrada Posjetiteljskog centra vrijedan 9,6 milijuna kn Kanal sv. Ante uskoro će postati prava turistička atrakcija za posjetitelje

Donošenjem ovog zakona zaštitit će se cjelovitost i prirodne te druge vrijednosti masiva Dinare temeljene na ekološkim, krajobraznim i drugim vrijednostima. Osigurat će se primjerena pravna i stručna zaštita područja Dinare te omogućiti održivi način obavljanja gospodarskih djelatnosti i razvoja turizma.

– Zaštita područja masiva Dinare u kategoriji parka prirode od posebnog je interesa za Republiku Hrvatsku radi očuvanja izvornih prirodnih vrijednosti, bogate georaznolikosti, divljih vrsta i endema te cjelokupne raznolikosti prirodnih staništa kao što su vodena staništa rijeka Krke i Cetine s njihovim pritocima, močvarna staništa, stijene i točila, šumska i špiljska staništa te druge prirodne vrijednosti – istakli su Županije.

subvencija za marketing, stručno osposobljavanje, dugotrajnu imovinu Poduzetnici dobili 218.000 kn, poziv još otvoren

– Park prirode vrlo je pogodan oblik zaštite područja velike površine s obzirom na to da omogućava sklad zaštite prirode i održivost njena korištenja, odnosno obavljanja dopuštenih djelatnosti – navodi župan Pauk te poziva sve zainteresirane građane da se, putem portala e-Savjetovanje, uključe u savjetovanje koje je otvoreno do 1. lipnja 2020.