Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Županija potpisala ugovore sa 164 korisnika

Pet milijuna kuna potpora za poljoprivredu i ruralni razvoj

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
U županijskom proračunu za 2019. godinu za dodjelu ovih potpora planirano je ukupno 4,878.000 kuna, a intenzitet je u rasponu od 50 do 100 posto, maksimalno do 70.000 kuna

Zamjenik župana Goran Ivanović potpisao ugovore o potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju sa 164 korisnika s područja Osječko-baranjske županije. Vrijednost tih potpora iznosi 1,995.667 kuna, što je raspoređeno na 102 obiteljska poljoprivredna gospodarstva, 11 obrta, tri trgovačka društva, jednu zadrugu, 15 udruga, dva fakulteta i devet jedinica lokalne samouprave.

U gospodarstvo se ulaže 3,5 milijuna kuna godišnje iz gradskog proračuna Bespovratne potpore za razvoj od Grada dobilo 77 poduzetnika i obrtnika

Potpore dobilo 349 ljudi

Kako je na temelju javnih poziva već prije za 185 korisnika isplaćeno 2,574.620 kuna, Osječko-baranjska županija ove je godine ukupan iznos isplaćenih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju povećala na čak 4,570.287 kuna, odnosno za 349 korisnika. U županijskom proračunu za 2019. godinu za dodjelu ovih potpora planirano je ukupno 4,878.000 kuna. I

Intenzitet potpora je različit i rasponu od 50 do 100 posto, visina potpora je do 70.000 kuna i ovisi o vrsti potpore, kategoriji podnositelja zahtjeva (mladi poljoprivrednici imaju do 50 posto veće iznose potpora), broju grla i visini ulaganja prihvatljivih troškova.
Intenzitet potpora za uređenje ruralnog prostora u kojem su korisnici jedinice lokalne samouprave iznosi do 50 posto prihvatljivih troškova.

GAREŠNICA Nove potpore obrtnicima i poduzetnicima

– Većina ovdje potpisanih potpora odnose se na mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, ukupno 102, no ovim mjerama želimo podupirati ne samo male OPG-ove već i veće sustave, znanost i sve što ide uz to jer poljoprivreda jest i treba biti dio gospodarstva koji će nositi veću ulogu u pokretanju i poticanju ukupnog gospodarstva.

Župan Ivan Anušić ima jasnu viziju tog razvoja, a sredstva koja se odvajaju i koja će biti nastavljena i idućih godina, bit su te priče. Vjerujem da će ova sredstva njihovi korisnici upotrijebiti ili su već upotrijebili za projekte koji su njima važni za poboljšanje strukture njihove proizvodnje, rada i sve što ide uz to.

Čestitam svima koji sudjeluju i dio su ovog projekta – rekao je zamjenik župana G. Ivanović i dodao da ga posebno raduje što će Osječko-baranjska županija na sastanku u Svetom Martinu na Muri potpisati i ugovor u vrijednosti 50 milijuna kuna za nastavak gradnje sustava navodnjavanja na području naše županije.

Stjepan Kožić Proveden natječaj za poticanje razvoja poduzetništva u 2019. Osigurano 7,27 milijuna kuna potpore za 219 poduzetnika

Isto i iduće godine

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije Silva Wendling vjeruje da će svi korisnici potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju biti zadovoljni odobrenim sredstvima jer, kako kaže, stvarno su ih uložili, a Županija im je vratila dio tih uloženih sredstava.

– Potpore su namijenjene za preradu poljoprivrednih proizvoda, za mlade poljoprivrednike, zatim tu su mjere usmjerene za kontrolu plodnosti tla, set mjera vezanih za stočarstvo od umjetnog osjemenjivanja, kvalitete mlijeka i dobrobiti životinja do uzgoja junica za daljnju proizvodnju mlijeka, mjere za jedinice lokalne samouprave, istraživačke projekte i kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, na što nam se najviše javljaju ekološki proizvođači, zatim za sudjelovanje na različitim sajmovima i manifestacijama te druge od ukupno 14 mjera. Imamo zaista širok spektar mjera, pa su svi koji se bave poljoprivredom mogli naći mjeru na koju su se mogli javiti – naglasila je pročelnica Wendling.

Poticanje poduzetništva Milijun kuna za potpore gospodarstvenicima

Najavila da će iste mjere, sukladno zajedničkoj poljoprivrednoj politici i usvojenom programu, Osječko-baranjska županija nastaviti i u 2020. godini, a potom će se, najavljeno je, odlučiti hoće li se one produljiti ili će se morati pripremati nove mjere sukladno strategiji, odnosno smjernicama koje će biti donesene.