Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
U gospodarstvo se ulaže 3,5 milijuna kuna godišnje iz gradskog proračuna

Bespovratne potpore za razvoj od Grada dobilo 77 poduzetnika i obrtnika

1/2
Foto: Grad Kutina
Zaprimljeno je 69 zahtjeva čija je ukupna vrijednost 3,3 milijuna kuna. njih 56 je zadovoljavalo uvjete natječaja, a potpisan je 41 ugovor

Potpisani su s kutinskim poduzetnicima i obrtnicima novi sporazumi o dodjeli bespovratnih sredstava za razvoj gospodarstva na području Grada Kutine.

Donacija virskih poduzetnika Odjelu za pedijatriju 75.000 kuna

Za Program dodjele bespovratnih sredstava poduzetništvu i obrtništvu kao potpora za opremu, nove tehnologije i konkurentnost poduzetništva i obrta u 2019. godini u proračunu je osigurano 400 tisuća kuna.

Mlađi od 29 godina

– Zaprimljeno je 69 zahtjeva za investicije čija je ukupna vrijednost 3,3 milijuna kuna. Od 69 zahtjeva, njih 56 je zadovoljavalo uvjete natječaja i prihvaćeni su od našeg povjerenstva, a prema raspoloživoj količini novca koji smo rezervirali u proračunu za ovu vrstu mjere u visini od 400 tisuća kuna danas smo potpisali 41 ugovor. Preostalih 15 zahtjeva potpisat ćemo do kraja godine nakon rebalansa proračuna kada ćemo osigurati dodatnih 125 tisuća kuna – rekao je kutinski gradonačelnik Zlatko Babić dodavši kako će tako ove godine biti uloženo 525.000 kuna u spomenutu mjeru. Među potpisnicima je i osam osoba mlađih od 29 godina čime im se subvencija povećava 50%.

Ovim subvencijama poduzetnici mogu urediti poslovne prostore, nabavljati opremu, strojeve, vozila, ulagati u tehnologije i proizvodne metode, itd. Potiče se i tzv. zeleno gospodarstvo uvođenjem međunarodnih ekostandarda i energetski učinkovitih tehnologija u proizvodne procese čime se jača sama konkurentnost poduzetnika i obrtnika.

Širenje vodoopskrbne mreže Ulažu dva milijuna kuna kako bi vodovod stigao i u najmanje kutinske ulice

– Veseli me što je interes naših gospodarstvenika, poduzetnika i obrtnika za gospodarstvene mjere koje Grad Kutina nudi svakom godinom sve veći, jer upravo time želimo podići naše poduzetništvo i obrtništvo na području Grada Kutine – dodao je gradonačelnik koji je potpisao i sporazume s 26 poduzetnika koji su se prijavili na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za ulaganje u turističke projekte u 2019. godini na području Grada Kutine i Program sufinanciranja novog zapošljavanja/samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi u 2018. godini na području Grada Kutine.

Drugi krug potpisivanja

– Ovo je drugi krug potpisivanja ovih poticajnih mjera za koje je dosad u prvom krugu već isplaćeno 183.450 kuna za 18 poduzetnika i obrtnika s područja Kutine, dok će u drugom krugu za isplate za poduzetnike biti osigurano 450.000 kuna. Na natječaj se javilo 29 poduzetnika, a 26 ih je dobilo poticaj, no i ostali kandidati za ove mjere će dobiti poticaje nakon rebalansa proračuna, jer iznos prelazi planiranu svotu – rekao je pritom gradonačelnik istaknuvši kako je ovo dio paketa direktnih mjera kojima Grad Kutina podupire poduzetnike, dok uz ostale mjere Grad Kutina ukupno u gospodarstvo godišnje ulaže oko 3,5 milijuna kuna.

U sklopu proslave Dana grada Obilježen Dan hrvatskih branitelja Kutine

– Radimo na stvaranju dobrog poslovnog okruženja, širimo poduzetničke zone i stavljamo u funkciju industrijsko-logističku zonu. Nastojimo poduzetnicima pomoći i u rješavanju administrativnih barijera, te im davati savjete putem Razvojne agencije MRAV – dodao je gradonačelnik Babić.