Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Bjelovarsko-bilogorska županija prva u Hrvatskoj održala sjednicu Županijske skupštine elektronički

Pet milijuna kuna za suzbijanje virusa, pomoć i za gospodarstvenike, obrtnike...

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Sjednica je održana elektronički, a osim župana Bajsa pristupilo joj je 40 vijećnika. Jedna od bitnih točaka koju su donijeli jest i odluka o kupnji 15 posto trezorskih dionica Vodoprivrede Daruvar, tvrtke koja je u predstečaju, za što je u proračunu osigurano 1,8 milijuna kuna

Prvi je put u Republici Hrvatskoj održana elektronička sjednica predstavničkog tijela bilo koje općine, grada ili županije, i to sjednica Bjelovarsko-bilogorske županije. Četrdeset županijskih vijećnika pristupilo je glasovanju, a veći je dio odluka prihvaćen jednoglasno.

Održan sastanak o spašavanju Vodoprivrede Daruvar Župan Bajs ponudio konkretne mjere za spas posrnule tvrtke

Najvažnija odluka koja je donesena na Skupštini bila je izmjena i dopuna županijskog proračuna za 2020. godinu, kojom je osigurano pet milijuna kuna za sve mjere suzbijanja koronavirusa na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Veće ovlasti županu

Također, vijećnici su podržali odluku kojom ovlašćuju župana Damira Bajsa za potpisivanje svih ugovora vezanih za provođenje mjera za suzbijanje, prevenciju i liječenje uzrokovano pandemijom koronavirusa.

– Ono zbog čega je sazvana sjednica za koju sam ja dao prijedlog jest izvanredna situacija u kojoj se nalazimo. Prva odluka koja je najvažnija jest izmjena i dopuna proračuna koja je omogućila da napravimo set drugih odluka. Kao prvo, naglasit ću da tim izmjenama i dopunama proračuna Županije omogućeno je da se izdvoji pet milijuna kuna za potrebe svih pravnih poslova i dešavanja vezanih uz borbu protiv koronavirusa na području županije. Naime, Stožer civilne zaštite naše županije trenutačno, naravno, već ima niz troškova koje snosi Županija. Nadam se da neće trebati cijeli taj iznos, ali isto tako znam da moramo biti pripravni na sve. Također, dano mi je ovlaštenje kao županu da sklopimo sve pravne poslove vezane za Stožer civilne zaštite – naglasio je župan Bajs.

Razriješena šefica Daruvarskih toplica Privremena ravnateljica Toplica dr. Stojanka Lukačin

Raspisan natječaj

Bjelovarsko-bilogorska županija već sada snosi troškove Stožera civilne zaštite BBŽ-a i već su potpisani određeni ugovori poput dezinfekcije prostora koji je namijenjen karanteni za vozače kamiona. Osigurana im je i prehrana te zaštitarska služba.

Druga odluka koja je omogućena izmjenama i dopunama proračuna vrijedna je pet milijuna kuna i namijenjena pomoći našim gospodarstvenicima, obrtnicima i poljoprivrednicima, dok je još jedna od bitnih točaka bila i odluka o kupnji 15 posto trezorskih dionica Vodoprivrede Daruvar, tvrtke koja je u predstečaju, za što je u proračunu osigurano 1,8 milijuna kuna.

Počinje 13,2 milijuna kuna vrijedna obnova Doma za starije osobe Bjelovar Nova fasada, stolarija, grijanje za 260 korisnika i 76 zaposlenika Doma

U međuvremenu je raspisan natječaj za kupnju spomenutih dionica i Bjelovarsko-bilogorska županija uplatit će potrebna sredstva na žiroračun Vodoprivrede Daruvar. Bude li ponuda prihvaćena, u županijskom proračunu osigurano je dodatnih 3,5 milijuna kuna za dokapitalizaciju tvrtke ako to bude potrebno.