Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Održan šesti Kongres savjeta mladih

Petir: Svi krajevi moraju biti jednaki da bi se našla rješenja za bolju Hrvatsku

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Postoji niz mjera koje se provode u svrhu poboljšanja života mladih, od edukacija, informiranja, pozivanja na uključivanje u razvoj društva kroz razne aktivnosti, do davanja prijedloga i donošenja odluka, rekao je Kristian Koščak

Bjelovar je ovih dana bio domaćin 6. Kongresa savjeta mladih Republike Hrvatske koji su organizirali Koordinacija savjeta mladih RH, Savjet mladih Bjelovarsko-bilogorske županije te Gradski savjet mladih grada Bjelovara. Tijekom trodnevnog programa održane su panel-rasprave "Mladi u aktivnom odlučivanju", "IT sektor-budućnost gospodarstva" te predavanje bivše europarlamentarke Marijane Petir "Budućnost zajedničke poljoprivredne politike i uloga mladih na selu".

Problemi U Dežanovcu ovogodišnja šteta od prirodnih nepogoda 9,2 milijuna kuna

Posjet Romskoj kući

Uz panel-rasprave i predavanje, gotovo 50-ak sudionika iz svih dijelova Hrvatske posjetilo je jedinstveni turističko-kulturni objekt Romska kuća gdje su se pobliže upoznali s kulturom i običajima autohtonih hrvatskih Roma Lovara, jedne od osam skupina Roma koje danas žive na području Hrvatske, a koji su područje Bilogore krenuli naseljavati početkom 20. stoljeća. Savjet mladih Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije ovom prigodom je organizirao i satiričnu predstavu "Skupština" Teatra Kerekesh iz Varaždina kako bi smijehom začinili ovaj događaj.

Predsjednik Savjeta mladih Bjelovarsko-bilogorske županije Kristian Koščak istaknuo je kako je najveći problem mladih na području naše županije trend iseljavanja kao i težak put do pronalaska posla.

Župan Bajs sastao se s ravnateljima škola i dogovarao pomoćnike u nastavi ‘Asistenti znače puno i djeci i roditeljima, postali su dio obitelji’

– Smatram da naši čelnici imaju sluha za mlade, njihove probleme i potrebe, postoji niz mjera koje se provode u svrhu poboljšanja života mladih, od edukacija, informiranja, pozivanja na uključivanje u razvoj društva kroz razne aktivnosti, do davanja prijedloga i donošenja odluka. Ovaj kongres odlična je prilika za razmjenu iskustava s mladima iz drugih gradova. U komunikaciji možemo vrlo lako vidjeti gdje se što i na koji način može popraviti, kako dobre ideje mogu zaživjeti i biti realizirane. Na Kongresu smo okupili oko 40 mladih iz svih krajeva Hrvatske – rekao je Koščak.

Iako su glavnu riječ vodili mladi, okupljene sudionike Kongresa mladih pozdravili su stariji i iskusniji kolege, gradonačelnici, europarlamentarci, a bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs poručio je mladima da je komunikacija ključ uspjeha.

– Početak rješenja navedenih problema jest da se mladi trude više aktivirati u društvenom životu jer u životu ili ste za stolom pa razgovarate o sebi i drugima ili drugi pričaju o vama. Mladi bi trebali sjesti za taj stol, razgovarati o svemu što se događa u Hrvatskoj. Meni je drago da ste vi ovdje i da ćete raspravljati o svemu onome što je bitno za vašu generaciju te da imate nekoga tko će vas slušati – istaknuo je župan Damir Bajs.

UNIŠTENI POLJOPRIVREDNI NASADI Olujno nevrijeme uzrokovalo 1,2 milijuna kuna štete na području općine Kapela

Zaslužuju podršku

Pohvale za odličnu organizaciju 6. Kongresa mladih organizator Kristian Koščak primio je i od Marijane Petir, bivše zastupnice u Europskom parlamentu. Osim čestitke na organizaciji, Petir je mladima poručila da se svi krajevi Hrvatske moraju jednako vrednovati te da se kroz bogat i raznolik program moraju stjecati nova znanja te razmjenjivati ideje kako bi se našla rješenja za bolju Hrvatsku. Sve to, smatra Petir, mladi su na ovom Kongresu i učinili.

– U razgovoru s članovima Savjeta mladih uvjerila sam se da se radi o obrazovanim i ambicioznim ljudima koji imaju ideje kako mijenjati svoju lokalnu sredinu i kako mijenjati Hrvatsku nabolje i zato zaslužuju podršku i prostor za javno djelovanje – poručila je prisutnima Marijana Petir.