Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Župan Bajs sastao se s ravnateljima škola i dogovarao pomoćnike u nastavi

‘Asistenti znače puno i djeci i roditeljima, postali su dio obitelji’

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Nismo nijednom dopustili da zbog nedostatka novca netko od onih koji pomažu djeci ostane bez angažmana, istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs

U novoj školskoj godini u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 88 učenika s teškoćama u razvoju imat će pomoćnike u nastavi, dok se za njih 11 čeka očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kako bi se za sve njih pobrinuli, župan Damir Bajs, ravnateljica Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemerišića te ravnatelj Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar održali su radni sastanak.

UNIŠTENI POLJOPRIVREDNI NASADI Olujno nevrijeme uzrokovalo 1,2 milijuna kuna štete na području općine Kapela

Županija izdvojila 650.000 kn

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija omogućava učenicima koji imaju znatne razvojne teškoće da se uz rehabilitacijsku i stručnu profesionalnu potporu uspješno uključe u sustav odgoja i obrazovanja u sredini u kojoj žive. Politika Županije i župana Damira Bajsa je da svako dijete kojemu je pomoć potrebna ima pomoćnika u nastavi, a tako će biti i ove godine. Tako će Županija učiniti sve što je potrebno kako bi svi učenici koji na to imaju pravo imali pomoćnike u nastavi koji će biti financirani sredstvima Europske unije, udruga ili iz županijskog proračuna. Prošle školske godine pomoćnike u nastavi imalo je 66 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama naše županije, od kojih je za 57 njih financiranje pomoćnika osigurano putem navedenog projekta „Uz potporu sve je moguće, faza III“, dok je devet pomoćnika financirano iz županijskog proračuna iznosom od 414 tisuća kuna. Također, tijekom prošle školske godine preko četiri udruge s područja naše županije prijavljeno je četrdesetak učenika.

Ove godine u školske klupe sjeda više prvašića nego lani Viceprvaci u ulaganju u školstvo, četvrtinu proračuna ulažu u obrazovanje

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija osigurava sredstva za pomoćnike u nastavi od školske godine 2014./2015. Tada je Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo 25 pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju, a Bjelovarsko-bilogorska županija sufinancirala je njih 20 i u tu svrhu izdvojila 400 tisuća kuna. Osiguravanje sredstava da bi svi učenici s teškoćama u razvoju imali pomoćnika u nastavi nastavilo se i iduće školske godine i to putem projekta „Uz potporu sve je moguće“.

– Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar već je desetljećima poznata po radu s učenicima s teškoćama u razvoju. Na županijskoj smo razini sigurno vodeći po postotku učenika s teškoćama koje obrazujemo u odnosu na ukupan broj učenika. Imamo veliko iskustvo i dobru ekipu koja radi s tim učenicima. Prošle godine imali smo 5 asistenata za 7 učenika, a ove godine smo tražili 4 asistenta za šestero učenika – istaknuo je Dalibor Vukalović, ravnatelj Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar.

Počela energetska obnova OB-a Bjelovar i Stomatologije vrijedna 6,5 milijuna kuna Nakon obnove zgrade župan Bajs najavljuje nova ulaganja u bolnicu

Bjelovarsko-bilogorska županija 2016./2017. osigurala je pomoćnike u nastavi za 15 učenika koji istu potporu nisu ostvarili putem europskog projekta ili projekata udruga i u tu svrhu izdvojila 650 tisuća kuna.

Počeli 2015. godine

– Jedna od naših odgovornosti je da svako dijete koje ide u županijske škole ima osigurana prava prema svojim potrebama. Od 10 tisuća naših učenika dio ih ima teškoće u razvoju. Svi oni od 2015. pa nadalje na temelju politike koju provodimo imaju pravo na pomoćnika u nastavi. Moram reći da nismo nijednom dopustili da se zbog nedostatka novca dogodi da nisu angažirani ljudi koji im pomažu. I u novoj školskoj godini osigurat ćemo u županijskom proračunu sredstva koja su potrebna da bi sva djeca koja imaju Rješenje dobila asistenta, neovisno jesu li pokrivena sredstvima Europske unije. Moram naglasiti da je za višegodišnja politika vezana uz temeljnu činjenicu, a to je da roditeljima i samoj djeci asistenti iznimno puno znače, a sami pomoćnici postali su poput članova obitelji – naglasio je župan Damir Bajs.

URUČENE DIPLOME NOVOPROMOVIRANIM MAJSTORIMA BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA Diploma u ruke: Novopromovirani majstori istesali zanat