Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA

Diploma u ruke: Novopromovirani majstori istesali zanat

URUČENE DIPLOME NOVOPROMOVIRANIM MAJSTORIMA
1/51
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Na taj način naša Županija omogućava očuvanje i promociju obrtništva, te potiče unapređenje i konkurentnost svojih obrtnika na tržištu Republike Hrvatske i Europske unije.

Naime, u ispitnom razdoblju prosinac 2018. i svibanj 2019. godine ukupno su 32 majstora položila majstorski ispit u Obrtničkoj komori Bjelovarsko-bilogorske županije. Riječ je o 10 automehaničara, 1 bravaru, 1 elektroinstalateru, 3 frizerke, 1 klesaru, 5 kuharica, 1 mljekarici, 5 natkonobara, 1 slastičarki, 3 stolara i 1 zidaru.

Potpisan je ugovor o izradi Masterplana prometnog sustava Bjelovarsko-bilogorske županije Nadamo se da ćemo uskoro riješiti prometnu izoliranost i dobiti brzu cestu

Treba istaknuti kako Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno broji 1148 obrta što je za 67 obrta više u odnosu na godinu ranije. Time se i dalje nastavlja trend rasta obrta na području naše županije.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija putem  Sporazuma o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore ove je godine za svoje obrtnike iz županijskog proračuna izdvojila 150 tisuća kuna, što je za 30 tisuća kuna više u odnosu na godinu ranije.

Na taj način naša Županija omogućava očuvanje i promociju obrtništva, te potiče unapređenje i konkurentnost svojih obrtnika na tržištu Republike Hrvatske i Europske unije.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Uz potpisani Sporazum Bjelovarsko-bilogorska županija i putem drugih mjera pruža  potpore obrtnicima našega kraja, a riječ je o mjerama „Sufinanciranje dokumentacije za prijavu obrtnika na EU fondove“, „Financiranje razvoja obrtništva“, „Turističke manifestacije od važnosti za županiju“te „Sufinanciranje nastupa na sajmovima“.

Naime, želja je Bjelovarsko-bilogorske županije da i obrtništvo u punom zamahu krene prema naprijed, a jedan od načina su zasigurno europski, ali i nacionalni fondovi. Tako je prošle godine spomenute županijske mjere koristilo 15 obrtnika u ukupnom iznosu od 101 tisuća kuna.

Podsjetimo, županijsko gospodarstvo od 2014.godine ima trend rasta. Naime,  tri godine zaredom, od 2014. do 2016. je po rastu BDP-a drugo u Hrvatskoj. Treba istaknuti kako je u prošloj godini broj poduzetnika porastao za 14% u odnosu na godinu ranije, što našu Županiju po tom pokazatelju svrstava na prvo mjesto ljestvice hrvatskih Županija.

Ove godine u školske klupe sjeda više prvašića nego lani Viceprvaci u ulaganju u školstvo, četvrtinu proračuna ulažu u obrazovanje

Također, Bjelovarsko-bilogorska županija ima i jedan od  najvećih porasta zaposlenih u gospodarstvu, preko 6,6%. Ukupni prihodi gospodarstvenika rasli su za 11%, dobit gospodarstva za 10%, a broj investitora za 21%. Posebno treba naglasiti kako su investicije u dugotrajnu imovinu u 2018. godini rasle za čak 2,3 puta. I možda najvažnije, preko 14% porast je isplaćenih plaća u našoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, što je jedan od najvećih porasta u Republici Hrvatskoj.

„ Planovi su mi otvaranje obrta u budućnosti. Poticajna sredstva su danas velika, vjerojatno će u budućnosti biti i nešto malo veća za otvaranje novog obrta. Ja sam  automehaničar već 20 godina i stalno je potrebno usavršavanje, jer motori se razvijaju dolaze nove generacije i treba nadograđivati znanje, ali na polaganje majstorskog ispita odlučio sam se prvenstveno zbog obrta“, rekao je novopromovirani majstor automehaničar Tomislav Vrebac.

Natječaj Fonda za sufinanciranje europskih projekata Prijavili 26 projekata vrijednih 68 milijuna kuna

„Po struci sam slastičar već sedam godina i sad sam otvorila svoj obrt nakon sedam godina što sam radila u jednoj firmi i za to mi je bio potreban majstorski ispit. Nije problem otvoriti obrt. Trebate imati majstorski ispit i onda to sve ide malo po malo. Potrebe su velike. Ja tamo gdje sam radila potrebe se nisu mogle odraditi, dosta kolača i torti se odbijalo pa me to potaklo da idem sama u svoje vode“, naglasila je Ivana Žitnjak majstorica slastičarka iz Bjelovara.

„Po struci sam automehaničar i radio sam šesnaest godina u jednoj firmi i na kraju je tržište tražilo još zaposlenih i onda sam ja otvorio svoje, a bilo mi je najjednostavnije otvoriti obrt“, istaknuo je Željko Berak majstor automehaničar.

Sastanak Osnovce će učiti kako se zaštititi od potresa, poplava...

„Trideset i dva majstora su tijekom ove godine položila majstorski ispit što je nakon 2009. godine i evo sad nakon deset godina smo se približili tom rekordu iz 2009. To je sigurno pokazatelj boljeg stanja u obrtništvu i nekakvog vala optimizma koji je rezultirao i povećanjem broja obrta i povećanjem broja djece koja su se upisala u obrtnička zanimanja“, naglasio je Goran Grgić predsjednik Obrtničke komore BBŽ.

„Kada govorimo o gospodarstvu Bjelovarsko-bilogorske županije reći ću da smo u uzletu. To znači da smo tri godine za redom druga županija po porastu bruto nacionalnog dohotka. To prate i svi ostali pokazatelji, a to znači porast zaposlenih u gospodarstvu, porast dobiti, porast poduzetnika koji je najveći u Hrvatskoj od 14%. Obrtništvo kao ukupan dio gospodarstva koje je vrlo značajno za nas prati ove brojke. To znači da nakon 2009. imamo ovako veliki broj onih koji su položili majstorski ispit, njih 32. Imamo porast broja obrtnika i postoji jedno povjerenje u gospodarsku situaciju koji na neki način omogućuje svima onima koji se misle baviti gospodarstvom kroz obrt da krenu tim putem. I to me veseli da u konačnici broj obrta kod nas raste“, naglasio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.