Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Novoosnovana Javna ustanova

PGŽ dobila agenciju koja će biti regionalni razvojni koordinator

Zlatko Komadina
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Jedan od ciljeva osnivanja Regionalne razvojne agencije je povećati apsorpcijsku sposobnost županije u smislu privlačenja sredstava iz europskih fondova, kao i sredstava putem prekogranične suradnje

Novoosnovana Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije, koja će biti regionalni razvojni koordinator i raditi na privlačenju sredstava iz europskih fondova, predstavljena je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u županijskoj upravi.

Kako je rekao župan Zlatko Komadina, ta će agencija postati regionalni razvojni koordinator, a jedan od ciljeva njena osnivanja je povećati apsorpcijsku sposobnost županije u smislu privlačenja sredstava iz europskih fondova, kao i sredstava putem prekogranične suradnje.

Energetska obnova Značajne uštede U Novom Vinodolskom i Kraljevici kreće energetska obnova škola

Županijska skupština nedavno je prihvatila odluku o snivanju Regionalne razvojne agencije, a za ravnatelja je na javnom natječaju izabran Vedran Kružić.

Kružić je rekao da će agencija raditi na povezivanju s partnerima, gradovima i županijskim institucijama, da će raditi na razvijanju novih strateških planova županije, razvijanju novih sustava i industrija. Pomagat će u razvoju planova i pri transformaciji gradova i općina u „pametne“ gradove i općine, pri razvoju usluga i rješenja, kao i na pripremi za novo razdoblje europskog financiranja do 2028.

Od projekata na kojima se već radi, Kružić je naveo da agencija pomaže nekolicini srednjih škola koje se žele kandidirati za centre kompetentnosti, priprema se za suradnju s budućim centrom kompetencija za pametne gradove te pomaže u nekoliko projekata energetske mobilnosti.

Ravnatelj županijskog Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Dalibor Šoštarić na konferenciji je izvijestio o radu centra, koji radi na povećanju kvalitete i obujma poljoprivredne proizvodnje te na revitalizaciji poljoprivrednog zemljišta u županiji.  Naglasio je da u županiji ima više od 18.000 poljoprivrednih čestica, tj. oko 7700 hektara raspoloživog poljoprivrednog zemljišta.

U prošloj godini centar je, među ostalim, uredio zemljište na Cresu, za sadnju kolekcijskih nasada maslina, s ciljem očuvanja autohtonih sorti u županiji. Radilo se na zaštiti meduna i goranskog meda te krčkog sira, a za proizvođače iz Gorskog kotara nabavljen je mljekomat. Centar radi i na održavanju autohtonih nasada vinove loze,  a za vinogradare je nabavljen stroj, tzv. „lovac mraza“, rekao je Šoštarić.

brodska linija projekt MOSES Lošinj i Susak dobivaju brodsku vezu s Trstom Županije - prijatelji djece Priznanja Proglašene prve županije prijateljice djece