Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Novi model inicirale su same škole i ispitni koordinatori

Pilot-projekt polaganja državne mature po cijeloj zemlji

Državna matura
Foto: Borna Filić/PIXSELL
– Polaganju mature u oba roka pristupilo je 545 učenika, podijeljena su 842 ispitna materijala, a nije bilo nijednog prigovora

Nakon uspješne provedbe pilot-projekta polaganja državne mature iz izbornih predmeta u Varaždinskoj županiji, ovaj model primjenjivat će se i u drugim dijelovima Hrvatske, najavila je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić na sastanku u Varaždinu.

Učenici iz devet srednjih škola iz Varaždinske županije su prvi i jedini u Hrvatskoj državnu maturu iz 15 izbornih predmeta u ljetnom i jesenskom roku u prošloj školskoj godini polagali na jednom mjestu, u Ispitnom centru Varaždin.

grad u globalnom pokretu Varaždinci 
će prvi put u povijesti na 
24 sata 'hakirati' klimu

Novi model inicirale su same škole i ispitni koordinatori.

– Polaganju mature u oba roka pristupilo je 545 učenika, podijeljena su 842 ispitna materijala, a nije bilo nijednog prigovora.

Ravnateljica Centra Ivana Katavić još je ranije dala projektu ocjenu izvrstan. Postignute su i uštede kad su u pitanju kadrovi i ispitni materijali.

Zahvaljujući Ispitnom centru bilo je angažirano čak 75% manje dežurnih nastavnika u ljetnom roku i njih čak 90% manje u jesenskom roku.

U ljetnom roku bilo je dovoljno angažirati 184 nastavnika, a da se matura provodila po starom modelu, tada bi u osam škola moralo dežurati čak 739 učitelja – rekao je župan Radimir Čačić.

Varaždin Izložba povodom 100. obljetnice 1. hrvatske poštanske marke