Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Projekt vrijedan više od 34 milijuna eura

Počela gradnja terminala za rasute terete u riječnoj luci Osijek

1/2
Foto: Osijek
Lučka uprava Osijek je 12. prosinca potpisala ugovor za izvođenje radova s tvrtkom DH Holding iz Ljubljane. Radovi su počeli 16. siječnja, a rok im je 28 mjeseci

Početna konferencija projekta "Izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek", održana proteklog tjedna, bila je ujedno i javno predstavljanje projekta ukupne vrijednosti veće od 34 milijuna eura, davno planiranog, a sada započetog. Naime, Lučka uprava Osijek je 12. prosinca potpisala ugovor za izvođenje radova s tvrtkom DH Holding iz Ljubljane. Radovi su počeli 16. siječnja, a rok im je 28 mjeseci. Projekt je vrijedan 34,413.523 eura, od čega su prihvatljivi troškovi 32,428.292 eura. Bespovratna sredstava iznose 29,930.459 eura, a potječu iz Europskog kohezijskog fonda (85 posto) i Državnog proračuna (15 posto).

– U sklopu projekta bit će izgrađeno 240 metara okomite obale, četiri kolosijeka, dva veza za privez vozila, usipni koš te otvorena skladišta za rasuti teret. Osnovni posao Lučke uprave je da gradimo i održavamo lučku infrastrukturu i da dajemo koncesije za obavljanje lučke djelatnosti, a glavna ideja ovog projekta je da se lučka usluga učini boljom i efikasnijom te da tehnologija pretovara bude moderna i u skladu s europskim standardima – kazala je Iva Horvat, ravnateljica JU Lučke uprave Osijek.

– Prometni koridori koje gradimo zajedno s ministarstvima i Vladom RH te nadležnim institucijama, poput Koridora Vc, rekonstrukcije Zračne luke Osijek i sada revitalizacije Luke rasutih tereta, pružit će nove mogućnosti ovom području. Nalazimo se na sjecištu važnih prometnih koridora, takav nam je geostrateški položaj, a osnovni preduvjet razvoja ovog dijela Hrvatske su upravo kvalitetni prometni pravci – istaknuo je, pak, župan Ivan Anušić.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Pri kraju gradnja prve zgrade Gospodarskog centra u Osijeku REZULTATI Županija oborila rekord, lani čak 40 posto više turista PROJEKTI U ŠKOLAMA Važan dio sustava pomoćnici u nastavi i prehrana učenika