Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Najveći projekt koji se ikad provodio na pleterničkom području

Počeli radovi na aglomeraciji, priključci za 90 posto kućanstava

1/2
Foto: Grad Pleternica
Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić obišla je gradilište zajedno s direktorom tvrtke Tekija Antom Bekićem

Počeli su radovi na gradnji dugoočekivane aglomeracije Pleternica, koja obuhvaća izgradnju kanalizacijske mreže prigradskih naselja od Kuzmice prema Pleternici, zatim naselja Gradac, Frkljevci i Kadanovci te Bresnica, Sulkovci, Bzenica, Trapari i Novoselci. Radovi su počeli gradnjom tlačnog voda na trasi Blacko – Viškovci 1. travnja, no nije bila riječ o prvotravanjskoj šali.

Projekt EU Nastavlja se obnova doma u Bilicama

Rekonstrukcija cesta

Radovi na gradnji sustava odvodnje nakon dugog perioda čekanja otvoreni su na potezu Kuzmica – Pleternica. Tom prigodom gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić obišla je gradilište zajedno s direktorom tvrtke Tekija Antom Bekićem. Oboje su istaknuli da je to veliki trenutak, jer izrada dokumentacije i zadovoljavanje svih onih uvjeta koji su bili postavljeni uistinu je potrajalo. Cijeli kraj pretvoren je u veliko gradilište.

– Radovi su počeli na jednoj, uskoro će i na svim ostalim dionicama. Ono što bih svakako napomenula jest to da bi nakon izvođenja radova na sustavu kanalizacije trebala početi druga dva projekta koja se tiču rekonstrukcije državnih cesta. Jedan je rekonstrukcija državne ceste kroz naselja Frkljevci i Kadanovci, a drugi rekonstrukcija državne ceste D38 od Pleternice prema Kuzmici. U realizaciji je, dakle, veliki projekt koji oko sebe uključuje još neke druge manje projekte – kaže gradonačelnica Jozić, ne skrivajući zadovoljstvo započetim projektom.

Cijeli projekt odvijat će se u nekoliko faza. Dužina sustava kanalizacijske mreže koji će se sagraditi nešto je više od 40 kilometara, a radovi se nadovezuju na gradnju pročistača otpadnih voda na rijeci Orljavi, koji će se graditi na lokaciji Bubanova mosta u Pleternici, nabavu opreme i sve druge radove i usluge, uključujući i nadzor radova.

Ravnomjeran razvoj Mještani Ratkovice dobit će svoj društveni dom

Ukupna vrijednost projekta je oko 180 milijuna kuna plus PDV i to je najveći projekt koji se ikad provodio na pleterničkom području. Najvećim ga dijelom financira Europska unija, zatim Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode, dok Grad Pleternica sa svojim proračunskim sredstvima sudjeluje s oko tri posto. Radovi će se izvoditi u sljedeća 24 mjeseca, do kada bi trebala biti završena i gradnja pročistača.

Što će realizacije tog projekta značiti za stanovnike Pleternice?

– Ako znamo da u ovom trenutku sustav kanalizacije imaju samo stanovnici naselja Pleternica, Resnik, Svilna i Buk, onda zapravo možemo znati što to znači za stanovnike naših ostalih naselja. Mislim da to dovoljno govori o važnosti izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda – ističe gradonačelnica.

Zahvaljujući ovom projektu, oko 90 posto kućanstava s područja koje administrativno pripada Gradu Pleternici imat će mogućnost priključenja na sustav kanalizacije, koji će u konačnici završiti pročišćavanjem otpadnih voda na rijeci Orljavi.

Pogled u budućnost

Netko će reći kako je u 21. stoljeću bespredmetno razgovarati o gradnji kanalizacije, no situacija je takva da se taj projekt realizira tek sada. S druge strane, realizacija projekta važna je i u smislu zaštite okoliša i učinaka koji će iz toga proizaći.

Radove vrijedne 16 milijuna kuna sufinancira Europska unija Pleternički osnovnoškolci dobivaju modernu, obnovljenu školu za 21. stoljeće

– Moji sugrađani uistinu se vesele ovom projektu. I sama živim u naselju koje nema sustav kanalizacije. S druge strane, treba svakako napomenuti da je ovaj projekt i njegova realizacija trajala punih deset godina i da je puno puta bilo i problema i opstrukcija u njegovoj provedbi. Međutim, ja se ne bih vraćala u razdoblje iza nas. Ja sam osoba koja uvijek gleda naprijed, u budućnost. Važno je da ćemo sad konačno imati sustav kanalizacije – zaključila je gradonačelnica.