Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija

Počeli radovi na rekonstrukciji vodoopskrbe i odvodnje grada Splita

1/2
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL 04.04.2024.,Split - Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Djurokovic zajedno sa zupanom i gradonacelnikom obisao gradiliste vodospreme na Visokoj gdje su tijeku radovi. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Župan Blaženko Boban naveo je kako se na području Splitsko-dalmatinske županije grade aglomeracije ukupne vrijednosti 800 milijuna eura

Radovi vrijedni više od 40 milijuna eura na rekonstrukciji i dogradnji vodoopskrbe i odvodnje Splita počeli su prošlog tjedna i trajat će dulje od tri godine, a tim će se projektom postići veći stupanj razdvajanja oborinskih voda od kućanskih otpadnih voda.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban naveo je kako se na području Splitsko-dalmatinske županije grade aglomeracije ukupne vrijednosti 800 milijuna eura.

40 milijuna eura

– Sve se to zahuktalo i privodi se kraju. Ovdje, u gradu Splitu aglomeracija Solin i Split financijski je najveća, a najveći je i građevinski zahvat. Sve to u budućnosti će puno značiti za građane cijele Splitsko-dalmatinske županije – poručio je župan Boban na svečanom otvaranju radova na lokaciji vodosprema Visoka u Splitu. Riječ je o radovima na ugovoru "Optimalizacija spoja sustava odvodnje sjevernog sliva s rekonstrukcijom i dogradnjom sustava vodoopskrbe i odvodnje grada Splita" koji su dio "Projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin".

– Tim projektom, vrijednim više od 40 milijuna eura s PDV-om, postići će se veći stupanj razdvajanja oborinskih voda od sanitarnih (kućanskih) otpadnih voda te će se time omogućiti prihvat i biološka obrada otpadnih voda sjevernog sliva Splita na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Stupe – rekao je direktor splitskog Vodovoda i kanalizacije Miroslav Delić.

Objasnio je da će se tim projektom proširiti i poboljšati postojeća kanalizacijska i vodoopskrbna mreža te sanirati kanalizacijske mreže na mjestima gdje su detektirana mjesta oštećenja ili propuštanja.

16,7 km kanalizacije

Na sustavu odvodnje otpadnih voda, kako je rečeno, izgradit će se 16,7 kilometara kanalizacijske mreže, devet crpnih stanica, 2,2 kilometra tlačnih cjevovoda, dva kišna preljeva, sedam retencijskih bazena te 2,2 kilometra kabelske kanalizacije. Ujedno, sanirat će se 11,2 kilometra kanalizacijske mreže metodama bez iskopa te napraviti priprema za izvedbu oko 400 kućnih priključaka. Na sustavu vodoopskrbe u sklopu ovog ugovora izgradit će se dva kilometra vodoopskrbnih cjevovoda.

U sklopu gradnje nove kanalizacijske mreže obuhvatit će se pojedina gradska područja na kojima danas ne postoji izgrađen kanalizacijski sustav, kao što je područje Kamena ili ulice na području Zvončaca, Kopilice, Mejaša, Žnjana, Pazdigrada, Duilova.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je da je aglomeracija Splita s okolnim gradovima Solnom i Trogirom najveće gradilište izgradnje vodnokomunalne infrastrukture u Hrvatskoj.

– Aglomeracija Split s okolnim gradovima Solinom i Trogirom investicija je vrijedna više od 500 milijuna eura. Riječ je o najvećem vodoopskrbnom projektu na području Hrvatske s ukupno 250 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda, 350 kilometara kanalizacijskih kolektora, tri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kojim će se zbrinuti 400 tisuća stanovnika – kazao je Đuroković.

storyeditor/2024-03-22/PXL_210324_111988923.jpg Izložbu je organizirala Splitsko-dalmatinska županija Izložba "Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac" u NSK u Zagrebu storyeditor/2024-03-29/Screenshot_2024-03-29_at_09-38-08_Odrzan_okrugli_stol_o_izgradnji_azila_za_zivotinje.png Sporazum između Županije i Općine Klis o gradnji azila Županija gradi azil za životinje kad Grad Split to nije napravio storyeditor/2024-04-05/Screenshot_2024-04-05_at_13-57-18_Izaslanstvo_Zupanije_Sredisnja_Bosna_na_radnom_sastanku_kod_zupana_Bobana.png Župan Blaženko Boban dogovorio suradnju na području zdravstva Boban: Možemo jako puno pomoći našim ljudima u Središnjoj Bosni