Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Na sastanku u Vladi dogovoren nastavak važnog projekta

Počinje izrada studijske dokumentacije za vodoopskrbu zadarskih otoka

Foto: Zadarska županija
Procijenjena vrijednost projekta vodovodne mreže je 470 milijuna kuna

Dugoočekivana izgradnja vodoopskrbnog sustava za zadarske otoke ulazi u novu fazu. Naime, kreće se s izradom preostale projektno-tehničke dokumentacije kako bi se u idućem razdoblju projekt mogao pripremiti za apliciranje putem europskih fondova. Dogovoreno je to na sastanku održanom u zgradi Vlade na Markovu trgu, kojem su nazočili i župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić. Projekt bi obuhvatio izgradnju vodovodne mreže za cjelokupan drugi prsten zadarskih otoka, uključujući Dugi otok i Zverinac u općini Sali, Rivanj i Sestrunj u općini Preko te sve ostale otoke koji administrativno pripadaju Gradu Zadru.

U Općini Dubrava velik broj stanovnika uskoro bi trebao dobiti vodu Dugoočekivani radovi U realizaciji je najveći projekt u povijesti Dubrave: Stižu 53 kilometra nove vodovodne mreže i besplatni priključci

– Ovo je nastavak zacrtanog plana da sva naselja u našoj županiji imaju pitku vodu. Na ovom projektu radimo već dulje vrijeme u suradnji s Hrvatskim vodama i mogu reći da se iznimno veselim njegovoj realizaciji. Vjerujem da ne treba posebno isticati kako će izgradnja vodovoda doprinijeti kvaliteti života svih stanovnika i njihovu ostanku na otoku, ali i dodatnom razvoju turizma – kazao je župan Božidar Longin, dodavši da je procijenjena vrijednost projekta cjelokupne izgradnje vodovodne mreže na otočnom prostoru oko 470 milijuna kuna. Dovršetak vodoopskrbe zadarskih otoka strateški je važan projekt i za Grad Zadar.

– Izgradnja vodoopskrbnog sustava i uspostava desalinizatora donosi trajnu i potpunu opskrbu vodom za naših sedam otoka od Iža do Premude. Dobro znamo koliko svih ovih godina ulažemo i truda i novca u dostavu vode vodonoscem, popravke i održavanje mjesnih cisterni, kako bi zadovoljili osnovne potrebe za vodom ljudi na našim otocima. Iako je veliki posao pred nama, vjerujem da će sva dokumentacija biti gotova u planiranom roku i da ćemo u partnerstvu s Vladom te projekte i dovesti u konačnu funkciju kroz programsko razdoblje EU 2021-2027. – istaknuo je gradonačelnik Dukić.

Predstavljeni EU projekti Medicinske škole vrijedni više od 90 milijuna kuna Bivši đački dom na Relji postat će moderan i multifunkcionalan objekt

Dogovoreno je kako će glavni koordinator projekta biti Valentin Dujmović, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.

– Još prije dvije godine s predstavnicima jedinica lokalne samouprave dogovorili smo pokretanje ovog, ali i drugih projekata pri čemu posebno zahvaljujem županu Zadarske županije Božidaru Longinu koji je i kao član Upravnog vijeća Hrvatskih voda u svim postupcima aktivno sudjelovao. Pokazatelj je to da zajedničkim doprinosom svih strana možemo doprinijeti unapređenju kvalitete života naših građana što je i naš cilj – najavio je Dujmović.

Izradu projektne dokumentacije financirat će Hrvatske vode sredstvima iz Europskog fonda za oporavak, a nositelj projekta izgradnje vodoopskrbnog sustava bit će Vodovod d.o.o. iz Zadra. Na sastanku je utvrđen i precizan vremenski plan aktivnosti koje bi trebale dovesti do toga da se projekt financira iz sljedećeg programskog razdoblja EU.