Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Projekt od 75 mil. kuna (bez PDV-a) financirat će se domaćim i novcem EU

Počinje obnova rive od zadarskog mosta do zgrade Sveučilišta

Foto: Zadarska županija
Župan Božidar Longin podsjetio je na povijest zadarske rive koja je u odnosu na ostale gradove uz obalu posebna po tome što nije asfaltirana te ima lijep zeleni pojas

U Domu Zadarske županije potpisan je ugovor o obnovi zadarske rive, kojom će se rekonstruirati obala od zadarskog mosta do Pozdrava Suncu te od Pozdrava Suncu do zgrade Sveučilišta. Procijenjena vrijednost projekta koji će se financirati europskim i nacionalnim sredstvima, u omjeru 85:15, iznosi 75 milijuna kuna bez PDV-a.

Na liniji Preko – Zadar Stigao trajekt “Ugljan” vrijedan tri milijuna eura

Rok za završetak 2023.

Župan Božidar Longin podsjetio je na povijest zadarske rive, koja je u odnosu na ostale gradove uz obalu posebna po tome što nije asfaltirana te ima lijep zeleni pojas.

– Gat je sagrađen u vrijeme Austro-ugarske monarhije, i to ne bilo gdje. Tadašnji inženjeri vrlo su temeljito istraživali snagu svakoga vjetra koji ovdje puše, najviše juga, i stoga je gat sagrađen baš na određenoj poziciji i to dužine 80, a širine 16 – 18 metara i kao takav štitio je od vjetra rivu, ulaz u luku, pa sve do uvale Draženica – kazao je župan podsjetivši da je bombardiranje u Drugom svjetskom ratu uništilo gotovo sve zgrade na rivi, ali i dio gata.

Istaknuo je da se od tada riva povremeno popravljala, dijelom sanirala, sagrađen je dio s instalacijama Pozdrav Suncu i Morske orgulje, no zadarska stara dama ipak treba temeljit i sustavan “makeover”.

– Za mene je ovo jedan od nadražih ugovora kojima sam svjedočio. Želimo predati rivu našim generacijama koje dolaze. Proces nije bio brz, u prošloj neveri nastale su rupe koje su podlokale rivu, izgledalo je ružno, ali smo zahvaljujući suradnji Vlade, ministra Olega Butkovića i državnog tajnika Josipa Bilavera, Grada i Županije, uspjeli dovesti projekt do kraja – poručio je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Državni tajnik Bilaver naveo je da je ovo 103. ugovor koji se kroz ovo ministarstvo financira iz fondova EU, a 102. ugovor od početka rada ove Vlade, što znači da ih je dočekao samo jedan potpisani ugovor.

u dobrom društvu U proslavi 30. obljetnice programa Interreg i projekt Pescar

– Pred Lučkom upravom Zadar je velik i odgovoran posao, a krajnji rok dovršetka radova je 2023., jer je to ujedno i krajnji rok za povlačenje sredstava iz ovog programskog razdoblja. Svi bismo voljeli da to bude što prije kako bi riva opet zablistala u punom sjaju – istaknuo je Bilaver.

Ravnatelj LU Zadar Robert Škifić predstavio je tri faze projekta - rekonstrukciju obale i sanaciju u dužini 905 metara, sanaciju gata kojom će se vratiti izgled od prije 100 godina, uz produženje od 15 metara i proširenje na pravu širinu te rekonstrukciju zaobalnog dijela Liburnske obale od mosta do bivšeg autobusnog kolodvora.

Lakše održavanje

– Kao žitelj Kampo Kaštela od 1964. u djetinjstvu sam se kupao na mulu i živio s ovom rivom. Drago mi je da će dobiti pravi sjaj, što su Zadrani zaslužili – naglasio je Škifić.

Ovaj projekt Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i LU Zadar, veliki je zahvat koji će dugoročno olakšati održavanje rive, posebice zbog juga koje konstantno nanosi veliku štetu.