Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
u dobrom društvu

U proslavi 30. obljetnice programa Interreg i projekt Pescar

Foto: Zadarska županija
Projekt Pescar provodio se od 2017.-2019. godine

Provedba projekata prekogranične suradnje započela je 1990., pa je 2020. posvećena proslavi 30 godina programa Interreg. Planiran je velik broj promotivnih aktivnosti poput izložbe o projektima i njihove promocije na nizu događanja organiziranih diljem Europe, a Bruxelles, Lyon i Zagreb samo su neke od odabranih lokacija. S obzirom na pandemiju COVID-19, većina planiranih aktivnosti trenutačno se odvija putem krovnog portala Programa https://interreg.eu/interreg-30-years-together/.

Na liniji Preko – Zadar Stigao trajekt “Ugljan” vrijedan tri milijuna eura

Kako bi se odabrali najbolji primjeri prekogranične suradnje, prijavljeni su projekti iz svih programa Interreg iz razdoblja 2014. – 2020., i to ne samo država članica EU, već i brojnih drugih država koje koriste financijske mehanizme EU, od Rusije do Farskih otoka. Izabrano je 30 projekata zbog njihova doprinosa Kohezijskoj politici EU, i to u povodu 30. obljetnice. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uspješno je prijavilo projekt Pescar i doista je privilegija naći se u skupini od 30 projekata koji dokazuju kako partnerski pristup i zajedničko djelovanje postaju najbolji način ostvarenja dugoročnih ciljeva.

Ovogodišnja proslava usmjerena je na tri teme: ‘We all have neighbours’, ‘Youth’ i ‘Green and climate neutral Europe’. Sve tri teme usklađene su s dugoročnim prioritetima EU, posebno s Europskim zelenim planom, a Pescar je mjesto pronašao temom ‘Green and climate neutral Europe’.

Unapređenje infrastrukture Medicinskoj školi 30 milijuna kuna iz fondova EU za novu zgradu

Provedba Pescara trajala je od srpnja 2017. do 31. prosinca 2019. Projekt je vrijedan 601.639,21 euro, a iz EU je sufinancirano 511.393,35 €. Nositelj je bila Zadarska županija, a partneri Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije, Agencija za razvoj ZŽ-a Zadra Nova, Sveučilište u Zadru i Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke.