Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Na liniji Preko – Zadar

Stigao trajekt “Ugljan” vrijedan tri milijuna eura

1/8
Foto: Marko Dimić/PIXSELL
Trajekt „Ugljan“ dug je 102,2 metra, širok 18, a visok 3,9 metara

Iz luke Gaženica prema Preku na otoku Ugljanu zaplovio je novi Jadrolinijin trajekt „Ugljan“, u koji je državni brodar uložio tri milijuna eura.

Stiže novac za projekte U razvoj Zadarske županije ova je Vlada dosad uložila tri milijarde kuna

Trajekt „Ugljan“ proizveden je 2009. u Grčkoj, može prevesti 650 putnika i 114 vozila. Riječ je o prvom od tri broda koje će Jadrolinija ove godine pustiti u plovidbu. Samo ime ovog trajekta govori o njegovoj namjeni, a to je da povezuje otok Ugljan i Zadar. Brod je temeljito obnovljen i spreman za plovidbu, a kapacitet broda i njegove maritimne sposobnosti u potpunosti će zadovoljiti rastuće potrebe stanovnika otoka Ugljana i njihovih gostiju, rekao je na primopredaji trajekta predsjednik uprave Jadrolinije David Sopta.

Kupnja novog trajekta za iznimno frekventnu liniju Preko – Zadar najavljena je u srpnju prošle godine, kada je na traženje načelnika Općine Preko Jure Brižića održan prvi sastanak s državnim brodarom i Agencijom za obalni linijski pomorski promet. Brižić je zahvalio svima koji su pomogli da stari “Sis” zamijeni novi, veći, udobniji i moderniji “Ugljan”.

Državni tajnik u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Josip Bilaver naglasio je da je resornom ministarstvu stalo do toga da svi otočani i gosti imaju kvalitetnu i sigurnu uslugu. Jadrolinija je u posljednje tri godine dobro poslovala te je sav profit uložen u obnovu flote što je bio naš strateški cilj, dodao je Sopta.

Nastavlja se gradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane Nova trajektna luka, plaža, šetnice

Lani je na liniji Preko – Zadar, koju koriste stanovnici dvaju otoka – Ugljana i Pašmana, prevezeno 1,141.235 putnika i 381.550 vozila. Trajekt „Ugljan“ dug je 102,2 metra, širok 18, a visok 3,9 metara. U Jadrolinijinoj floti sada su ukupno 54 broda, 37 trajekta za lokalne linije, 10 brzih putničkih brodova, tri trajekta za međunarodne linije i četiri klasična broda.