Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Nastavlja se gradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Nova trajektna luka, plaža, šetnice

1/6
Foto: Zadarska županija
Gradnja trajektne luke u Tkonu vrijedna je 45 milijuna kuna, trebala bi biti gotova do ljeta 2021. godine

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala znatan dio gospodarskih aktivnosti, radovi na infrastrukturnim projektima na zadarskim otocima napreduju prema planu. Župan Božidar Longin obišao je radove na projektima lučke infrastrukture na Pašmanu i Ugljanu – novoj trajektnoj luci u Tkonu, sanaciji rive u mjestu Mrljane, ribarskoj luci u Velikoj Lamjani te uređenju šetnice i plaže Artina u Kalima.

Zahvaljujući sredstvima EU energetski obnovljena OŠ Nikole Tesle Škola u Gračacu godišnje će na energiji štedjeti 56 posto

Bolja usluga

Županijska lučka uprava Zadar u Tkonu gradi novu trajektnu luku vrijednu 45 milijuna kuna. Samo treća faza gradnje, koja je u tijeku, vrijedna je 30-ak milijuna kuna, a riječ je o prvom projektu lučke infrastrukture u RH koji se financira iz europskih fondova putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Foto: Zadarska županija

– Trajektna luka velik je iskorak u kvaliteti prijevoza za stanovnike i goste otoka Pašmana. Radovi bi trebali biti dovršeni do kraja 2021. godine, s uključenim ljetnim stankama. Vrlo je važno da se radilo i tijekom krize koronavirusa, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera – istaknuo je župan Božidar Longin.

– Ovo je jedan od ključnih razvojnih projekata za cijeli otok Pašman. Novom trajektnom lukom znatno ćemo podići standard usluge što će zasigurno biti dodatan doprinos kvaliteti života otočnog stanovništva kao i razvoju turizma – dodao je načelnik Tkona Goran Mušćet.

– U trajektnoj luci Tkon gradit će se ukrcajno-iskrcajni prostor i ukrcajno čekalište, plato pristaništa koji omogućuje ukrcaj i iskrcaj vozila, podmorski propust za cirkulaciju mora između vanjskog i unutarnjeg akvatorija te plato ukrcajnog čekališta i parkirališta – pojasnio je Davor Škibola, ravnatelj ŽLU Zadar koja uz radove u Tkonu provodi i europski projekt dogradnje luke Sali u vrijednosti 56,8 milijuna kuna.

Prodajna izložba “Umjetnici bolnici ZaDar” donirali 45 slika

Foto: Zadarska županija

Županijska lučka uprava provodi i sanaciju pašmanske luke Mrljane, što sufinanciraju Općina Pašman, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

– Radovi su započeli tijekom 2019. godine, a ukupna vrijednost je 4,2 milijuna kuna. Uz dobru suradnju sa Zadarskom županijom i ministarstvima u Vladi RH nastavljamo razvojni ciklus i stvaramo preduvjete za boljitak – poručio je načelnik općine Pašman Krešimir Ćosić.

Uz pomoć europskih i nacionalnih sredstava modernizirat će se i dograditi ribarske luke u Kalima i Gaženici. Radovi u Kalima traju nešto više od godinu dana, a očekuje se i skorašnji završetak postupka javne nabave za radove u Gaženici. Oba projekta provodi Lučka uprava Zadar, a vrijedna su gotovo 60 milijuna kuna.

Pripreme za trajekt “Ugljan”

– Uvjerljivo smo vodeći na Jadranu u ulovu, ali i uzgoju ribe te s razlogom nosimo naziv najribarskije hrvatske županije. Želimo napraviti dodatan iskorak u poboljšanju uvjeta za naše ribare pa smo krenuli s gradnjom moderne infrastrukture. Tako konkretnim primjerima podržavamo daljnji razvoj ribarstva koje ima dugu tradiciju u području Zadarske županije, a posebno je važno našim otočanima – naglašava župan Longin.

Uz ribarsku luku, u Kalima se provodi još nekoliko infrastrukturnih projekata. U tijeku su radovi na šetnici i plaži Artina vrijedni 2,7 milijuna kuna.

Odobreno prvih 30 milijuna kuna regionalnim centrima kompetentnosti Zadarske županije Gradit će se suvremena automehaničarska radionica

Foto: Zadarska županija

– Projektom šetnice Artina uredit ćemo parkiralište, biciklističko odmorište, šetnicu sa zelenim pojasom i ekološkom rasvjetom. Na to se nadovezuje uređenje plaže gdje ćemo postaviti pametne klupe, igrališta za djecu, rampu za invalide. Radovi bi trebali biti gotovi do srpnja, a uz vlastita sredstva financiramo ih uz pomoć Ministarstva regionalnoga razvoja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Zadarske županije – rekao je kaljski načelnik Marko Kolega i najavio da će na jesen krenuti gradnja rotora u predjelu Batalaža vrijednog 3,9 milijuna kuna. Time će se dugoročno riješiti ulazak s prometnice u priobalni dio naselja, ali i sagraditi pomorski zid uz produbljivanje uvale na dva metra čime će se produljiti šetnica, a mještanima osigurati novi komunalni vezovi.

Obilazak otočnih općina završen je u Preku, gdje će Županijska lučka uprava izvesti određene građevinske zahvate kako bi trajektna luka bila spremna za pristajanje novog trajekta ‘Ugljan’ koji bi na liniji Zadar - Preko trebao početi prometovati početkom srpnja.