Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Zahvaljujući sredstvima EU energetski obnovljena OŠ Nikole Tesle

Škola u Gračacu godišnje će na energiji štedjeti 56 posto

1/4
Foto: Zadarska županija
Obnovljena je fasada na zgradi škole koja je iz razreda E prešla u energetski razred B

Kad završi epidemija COVID-19, učenici u ličkom dijelu Zadarske županije sjest će u klupe u energetski učinkovitijoj školi. Naime, uspješno su kraju privedeni svi radovi te je završila provedba projekta „Energetska obnova zgrade osnovne škole Nikole Tesle na adresi Školska 12, Općina Gračac, Gračac“, ukupne vrijednosti 3,776.306 kuna.

Unatoč krizi, nastavlja se nekoliko europskih projekata U Benkovcu love znanje i bokun kulture uz pomoć sredstava EU

Pomogla i Zadra Nova

Za projekt koji je Zadarska županija prijavila u rujnu 2018., kao osnivač OŠ Nikole Tesle Gračac, s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava 30. studenoga 2018., prema kojem odobreni iznos koji sufinancira EU iznosi 1,353.482 kn te doprinos korisnika iznosi 2,422.824 kuna. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Projektu je odobreno i bespovratnih 1,437.344 kuna iz Programa sufinanciranja provedbe projekata EU na regionalnoj i lokalnoj razini. U suradnji s prijaviteljem i školom, projektnu prijavu je pripremila Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, koja je potom sudjelovala i u provedbi projekta pružajući stručnu i administrativnu pomoć.

Projektom je izvršena energetska obnova školske zgrade koja se sastoji od prizemlja i dva kata, a koja je za Domovinskog rata bila oštećena i potom 2003. obnovljena. Energetskim pregledom utvrđeno je da je zgradi škole nužna moguća primjena mjera energetske učinkovitosti, a predloženim mjerama iz ovog projekta energetski razred zgrade škole poboljšan je iz E u B. U pogledu toplinske zaštite zbog racionalne uporabe energije odrađena je sanacija fasade odnosno vanjske ovojnice zgrade.

Ravnateljica škole Slavica Miočić iznimno je zadovoljna postignutim rezultatima.

Energetska obnova zgrade Osnovne škole Nikole Tesle u Gračacu Novi radovi na školi koja je oštećena u Domovinskom ratu

– Velike zahvale Zadarskoj županiji jer je prepoznala potrebu škole za temeljitom obnovom kao i Agenciji Zadra Nova. Ovom obnovom poboljšat ćemo standard u objektu i uštedjeti na ukupnoj energiji do 56 posto na godišnjoj razini te osigurati kvalitetnije uvjete boravka u školskim prostorima učenicima i djelatnicima škole – istaknula je ravnateljica.

Obnavljaju se još tri škole

Župan Božidar Longin kazao je da je za ovaj projekt iz županijskog proračuna osigurano više od 2,4 milijuna kuna.

– Kao osnivači školskih ustanova intenzivno radimo na stvaranju jednakih uvjeta za školovanje za sve učenike u našoj županiji. Sigurno je da će nakon što učenici opet sjednu u klupe, boravak u školi biti ugodniji za njih, a i da će biti znatno manje potrebe za potrošnjom energije za grijanje objekta. Poznato je da su u ličkom dijelu Zadarske županije temperature tijekom cijele godine, a osobito zimi, dosta niže nego u priobalju. Zahvaljujem Zadra Novi i našoj OŠ Nikole Tesle na uspješno ostvarenom projektu, kao i Općini Gračac na ostvarenoj suradnji – rekao je župan Longin.

Održana 16. sjednica Županijske skupštine Vijećnici pitali o onečišćenju Zrmanje, legalizaciji ali i pohvalili Centar na Relji

Škola “Nikola Tesla” u Gračacu jedan je od četiri školska objekta u kojima Zadarska županija kao osnivač provodi projekt energetske obnove, u sklopu poziva Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Školske zgrade u Pagu i Škabrnji su obnovljene, a tijekom ljetne pauze očekuje se dovršetak energetske obnove zgrade gimnazija u Perivoju Vladimira Nazora.