Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva

Poduzetnicima 400 tisuća kuna, javni poziv otvoren do 30. listopada

1/3
Foto: Lipički compas
Poduzetnici s lipičkog područja mogu dobiti potporu za jačanje konkurentnog nastupa na tržištu, rast zaposlenosti, ostvarivanje praktičnog obrazovanja

U skladu s Javnim pozivom za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora u 2019. godini u sklopu Programa mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva za razdoblje od 2018. do 2021. godine, Grad Lipik donio je odluku o potporama za mjere 2.1. (potpora za nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme), 2.2. (potpora korisnicima za novo zapošljavanje) i 3.1. (potpora korisnicima za razvoj turističkih proizvoda).

gospodarski razvoj županije Potpore od gotovo dva milijuna kuna za 76 gospodarstvenika

Potvrda da nisu kažnjavani

Potpore je dobilo deset poslovnih subjekata, i to Trim-Projekt d.o.o., Frizerski salon “Ona”, Ugostiteljski obrt “Carlo”, Ordinacija dentalne medicine Mato Blažević, AT Print, Ugostiteljski obrt “Laganini”, Krojački obrt “Moj stil”, Obrt Vios, Olivier uslužni obrt i Caffe bar “Mali Caffe”, u ukupnom iznosu od 170 tisuća kuna. Prilikom svečanog potpisivanja ugovora o poslovnoj suradnji u zgradi Gradske uprave regulirana je isplata potpore, namjensko trošenje sredstava te izvještavanje o utrošku dobivenih potpora.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana izrazio je posebno zadovoljstvo i zahvalnost poduzetnicima što sudjeluju u nastojanjima Grada da se dio proračunskih sredstava vrati u gospodarstvo. On je naglasio da se s ovom praksom potpore poduzetnicima započelo lani, a ove su godine sredstva nešto veća s intencijom da se u budućnosti povećaju još i više.

– Na našem području rade dobri poduzetnici. Želimo im pomoći na jednostavan, transparentan i učinkovit način i zato smo smislili pakete koje smo maksimalno pojednostavili. Oni praktično trebaju samo donijeti potvrdu da nisu kažnjavani, da nisu dužni državi i gradu te da posluju pozitivno i isplaćuju plaće. To su jedini uvjeti. Postoji niz mjera koje su komplicirane i iziskuju puno vremena i dokumentacije, pa poduzetnici na kraju odustaju. Ovakav je način, međutim, i kod poduzetnika naišao na plodno tlo, što oni koriste, a dobiveni novac uglavnom ulažu u razvoj i novu tehnologiju – ističe gradonačelnik Kasana.

POTPORE Za male poduzetnike osigurano 200.000 kuna, najviši pojedinačni poticaj je 10.000 kuna

Napominje da u Lipiku nastoje biti što fleksibilniji prema poduzetnicima, pa tako potpore uglavnom dobiju svi koji se prijave. Primjerice, lani je Gradsko vijeće prihvatilo prijedlog da se rebalansom proračuna dio prihoda preusmjeri na poduzetnike i tako poveća ukupni iznos, kako bi se izišlo u susret trima poduzetnicima koji nisu odmah dobili sredstva. Na kraju su svi bili zadovoljni.

Još se primaju prijave

S obzirom na to da je za potpore poduzetnicima ove godine u gradskom proračunu osigurano 400 tisuća kuna, sredstava još ima. Javni poziv otvoren je do 30. listopada, odnosno do iskorištenja sredstava, tako da se poduzetnici još mogu javljati.

Na ovaj način poduzetnici s lipičkog područja, između ostalog, mogu dobiti potporu za jačanje konkurentnog nastupa na tržištu, rast zaposlenosti, ostvarivanje praktičnog obrazovanja, bolje korištenje poduzetničke infrastrukture te u konačnici podizanje razine poduzetničke kulture, ali i rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

Poticajnim mjerama do razvoja gospodarstva Mladim vinkovačkim poduzetnicima HZZ isplatio gotovo dva milijuna kuna poticaja

Okupljenima se u ime poduzetnika obratio Marijan Hihlik, direktor tvrtke Trim-Projekt d.o.o. koji je pohvalio ovu inicijativu Grada Lipika te istaknuo da je vidljivo da je suradnja lokalne uprave i poduzetnika svakim danom sve bolja.