Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Novi paket mjera za pomoć gospodarstvu pred Gradskim vijećem

Poduzetnicima sa zabranom rada 2000 kuna po zaposlenom iz gradskog proračuna

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
U Kutini bespovratnim sredstvima namijenjenima poduzetnicima i obrtnicima žele očuvati poslovne aktivnosti narušene epidemijom koronavirusa. Prijedlog mjera gradonačelnik Zlatko Babić uputio je Gradskom vijeću

Na 10. sjednici Odbora za gospodarstvo gradonačelnika Kutine razgovaralo se o pomoći gospodarstvu uslijed poteškoća koje su prouzrokovane koronakrizom.

u bivšoj zgradi petrokemije Novi prostor za udrugu Društvo Naša djeca

– U 2020. gospodarstvo se pored "uobičajenih" izvanrednih situacija susreće i s koronakrizom te naše mjere pomoći gospodarstvu prilagođavamo novonastaloj situaciji – rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

U 2019. ukupno je pristiglo 127 zahtjeva za dodjelu gradskih bespovratnih potpora za pomoć poduzetništvu i obrtništvu.

Poticanje samozapošljavanja

– Putem tih programa u 2019. ukupno smo osigurali više od milijun kuna za naše poduzetnike i obrtnike – rekao je Hrvoje Krmelić, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Kako bi se očuvale daljnje poslovne aktivnosti, Gradskom vijeću će se predložiti novi program dodjele bespovratnih sredstava poduzetništvu i obrtništvu kojim bi se omogućilo 2000 kuna po zaposlenoj osobi onima koji imaju zabranu rada, sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH, te 1500 kn po zaposlenoj osobi onima koji zbog epidemije COVID-19 imaju pad prometa više od 20%.

Putem postojećeg programa sufinanciranja novog zapošljavanja/samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi u 2020. godini na području Grada Kutine bi se osigurala potpora u visini od 5000 kn do 10.000 kuna po zaposleniku ovisno o visini stručne spreme i visini plaće.

Za podizanje standarda 10,5 milijuna kuna U Banovoj Jarugi obnovit će se društveni dom, dograditi dječji vrtić i urediti dječje igralište

Kako bi potaknuli zapošljavanje/samozapošljavanje osoba koje nemaju više od 29 godina u trenutku podnošenja zahtjeva, potpora bi se uvećala za 50% na odobrena sredstva, a ako osobu zaposli neki od poduzetnika koji imaju sjedište u Poslovnim zonama Grada Kutine sredstva potpore bi se povećala u 100-postotnom iznosu.

Uz to, Grad Kutina dodijelio bi bespovratna sredstava poduzetništvu i obrtništvu kao potporu za opremu, nove tehnologije i konkurentnost poduzetništva i obrta u 2020. godini na području Grada Kutine i to 50% iznosa od planiranog ulaganja (iznos ne može biti veći od 10.000 kuna po zahtjevu) te će se poduzetnicima koji nemaju više od 29 godina u vrijeme podnošenja Zahtjeva potpora uvećati za 50% na odobrena sredstva.

Grad sufinancira kastraciju kućnih ljubimaca Od sto do 300 kuna za svakog psa i mačku

Ulaganje u turizam

– Za ulaganje u turističke projekte ove godine na području Grada Kutine moguće je ostvariti 50% iznosa od planiranog ulaganja uz napomenu da taj iznos ne može biti veći od 15.000 kuna po pojedinom zahtjevu te će se potpora također uvećati za 50% poduzetnicima koji nemaju više od 29 godina – zaključio je gradonačelnik Babić.