Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
INICIJATIVA

Pokreću se studiji za potrebe gospodarstva

Foto: PIXSELL
Studijem računarstva žele pomoći informatičkim tvrtkama

Prihvaćanjem Strateškog poslovnog plana županijskog Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj 2020. – 2024. definirana je strateška inicijativa pokretanja studija za potrebe gospodarstva na području Vukovarsko-srijemske županije.

Studij računarstva drugi je studij pokrenut za potrebe razvoja gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u srpnju je izdalo Potvrdu o upisu dislociranog preddiplomskog stručnog studija računarstva u Vinkovcima u Upisnik studijskih programa, a Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci i Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj su s 
Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka potpisali Sporazum i Ugovor o suradnji za pokretanje studija računarstva u Vinkovcima.

U prvoj generaciji studija računarstva u Vinkovcima u akademskoj godini 2021./2022. upisano je 30 studenata. Nastava će se održavati u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima, za što je Vukovarsko-srijemska županija opremila i novu računalnu učionicu. Nakon završetka studija dobiva se zvanje stručni prvostupnik inženjer računarstva.

– Imamo nekoliko uspješnih informatičkih tvrtki u Županiji. S pokrenutim studijem računarstva želimo pomoći postojećim informatičkim tvrtkama, ali želimo i otvaranje novih informatičkih tvrtki i novih radnih mjesta – rekao je župan Vukovarsko-srijemske županije 
Damir Dekanić.

Dodao je kako je hrvatski IT sektor i u prošloj pandemijskoj godini ostvario rast prihoda od 8 posto  i rast izvoza od 15 posto.