Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Karlovac

Pokusna vježba za prijam oboljelih u dekontaminacijski sustav

1/8
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Karlovačka bolnica među prvima je u Hrvatskoj koja je nabavila ovakav dekontaminacijski sustav, a skorašnjom gradnjom heliodroma Opća bolnica Karlovac steći će višu bolničku kategoriju, naglasio je ravnatelj Opće bolnice Karlovac Ervin Jančić

U krugu Opće bolnice Karlovac pokusnom je vježbom predstavljen dekontaminacijski sustav koji se koristi za prijam oboljelih od zaraznih bolesti te pacijenata s teškim opeklinama.

Glazbena škola Karlovac Koncert klasične glazbe na klupici u parku

Sustav bio-box češkog proizvođača Ego-Zlin, s dvjema dekontaminacijskim komorama i bio-bagom za transport pacijenata, nabavila je za 320 tisuća kuna Karlovačka županija za potrebe Opće bolnice Karlovac i Zavoda za hitnu medicinu.

Osim što su bio-box i bio-bag konstruirani tako da pružaju potpunu zaštitu kako pacijentu, tako i medicinskom osoblju, sustav je lako prenosiv i može se instalirati na raznim lokacijama, kao što su kolodvori, aerodromi i slična javna mjesta izložena prenošenju zaraznih bolesti, kao i raznih nesreća.

U tom iznosu, kazala je zamjenica župana Vesna Hajsan-Dolinar, udio od 100 tisuća kuna namaknut je izdvajanjem iz plaća zaposlenika županije. Odluka o nabavi prezentiranog sustava, dodala je, donesena je još 10 ožujka, nakon što je u pograničnom gradu Metliki u Sloveniji otkrivena prva osoba zaražena COVIDOM-19.

Karlovačka županija osigurala je četiri milijuna kuna potpora za sve obitelji koje su financijski pogođene zbog koronakrize, a s tim u vezi, kazala je Hajsan-Dolinar, na web-stranicama županije od ovoga je mjeseca raspisan poziv potenicijalnim korisnicima tih sredstava potpore.

Češki proizvođač prezentirane opreme, kazao je ravnatelj Opće bolnice Karlovac Ervin Jančić, razvio je kompletnu metodologiju zaštite pacijenta i postupanje s onima koji imaju febrilno i osipno nejasno stanje, a zbog velikog indeksa transmisije velika je ugroza za stanovništvo.

Na zalihi još 400 maski Udruga "Jak kao Jakov" izrađuje maske i pomaže oboljeloj djeci

Mario Vrabac iz Zavoda za hitnu medicinu kazao je da bio-bag daje dvostruku sigurnost - štiti medicinsko osoblje u transportu zaražene osobe, a u slučaju pacijenta s teškim opeklinama štiti ga od mogućih infekcija tijekom transporta do bolnice.

- Karlovačka bolnica među prvima je u Hrvatskoj koja je nabavila ovakav dekontaminacijski sustav, a skorašnjom gradnjom heliodroma Opća bolnica Karlovac steći će višu bolničku kategoriju - naglasio je Jančić.