Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 1753 pregleda
Vukovarsko-srijemska županija

Poljaci žele kupiti slavonski hrast lužnjak za svoju drvnu industriju

Drvna industrija
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Predstavnici 11 poljskih tvrtki iz sektora prerade drveta i proizvodnje namještaja razgovarali su s čelnicima Vukovarsko-srijemske županije i drvnim prerađivačima

Predstavnici 11 poljskih tvrtki iz sektora prerade drveta i proizvodnje namještaja boravili su danas u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a tema razgovora s čelnicima županije, kao i drvnim prerađivačima, bila je mogućnost kupnje slavonskog hrasta lužnjaka za potrebe njihove drvne industrije.

- Najveći problem s kojim se Poljska drvna industrija bori je nedostatak suradnje s državama, koje prodaju drvo, posebice hrast. Zato i tražimo države koje su poznate po uzgoju hrasta, ali i drugog drveća kako bi osigurali potrebne sirovine - rekao je Rafal Gruszczynski iz Poljske gospodarske komore.

Dodao je i kako se poljske tvrtke iz drvnoga sektora zanimaju i za razne finalne proizvode koje hrvatske tvrtke mogu ponuditi poput podova, vrtnih garnitura… Prema riječima gostiju iz ove velike europske zemlje, u Poljskoj posluje oko 7.500 tvrtki u drvoprerađivačkoj industriji koje godišnje prerade 38 milijuna kubičnih metara drveta. Na području Vukovarsko-srijemske županije registrirano je 56 drvoprerađivačkih tvrtki, a hrvatska drvna industrija čini 3,5 posto domaćeg BDP-a.

Budućnost hrvatskih šuma

Na skupu domaćih predstavnika drvoprerađivačke industrije i gostiju iz Poljske bio je i Tomislav Dubravec, koordinator projekta "Ekološke klimatske promjene i problem obnove šuma hrvatska lužnjaka Spačvanskog bazena" iz Hrvatskog šumarskog instituta Jastrebarsko, koji je govorio o budućnosti hrvatskih šuma i njihovoj eksploataciji.

- Spačvanski bazen pripada kategoriji starih šuma. Projekcije pokazuju kao ćemo za 30-ak godina imati više od 60 posto sastojina hrasta lužnjaka Spačvanskog bazena 1. i 2. dobnog razreda, odnosno, onih mladih šuma. Sada smo u vremenu kada  ima materijala, ali ćemo doći za trideset godina u stanje kada nećemo imati što sjeći. Zato ovih godina moramo biti pametni i izboriti se za održivi razvoj naših šuma. U Spačvanskom bazenu, koji čini petinu svih šuma u Hrvatskoj, nalazi se oko 43.000 hektara hrasta lužnjaka - rekao je Dubravec.