Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Turistički razvoj Dugopolja

Polovina dugopoljskih turista dolazi iz Kine, Tajvana, Koreje, Japana

1/3
Foto: Općina Dugopolje
Prošle godine općinu su posjetila 49.254 gosta, a ostvareno je 72.299 noćenja

Općina Dugopolje najposjećenija je općina ili grad Dalmatinske zagore. Prošle su je godine posjetila 49.254 gostiju, a ostvareno je 72.299 noćenja. Tome je najzaslužniji hotel Katarina, s četiri zvjezdice i 368 registriranih kreveta, ali i 20-ak kvalitetnih kuća za odmor, a taj broj ima tendenciju rasta.

Na izlazu Dugopolje tijekom turističke sezone prođe u prosjeku oko 20.000 automobila dnevno HAC započeo radove na projektu dogradnje čvora Dugopolje Do početka turističke sezone za Split dva izlazna traka s autoceste

Uređenje biciklističkih staza

S tim su rezultatima iznimno zadovoljni u Turističkoj zajednici Dugopolje čiji nam direktor Tomislav Balić otkriva kako gosti iz azijskih zemalja (Kina, Tajvan, Koreja, Japan) čine skoro polovinu od ukupnog broja dugopoljskih turista.

– Turistička zajednica nedavno je ugostila i Udrugu turističkih vodiča na kineskom jeziku iz Zagreba koji će postati i promotori Dalmatinske zagore za kinesko tržište s obzirom na to da je broj kineskih gostiju u Hrvatskoj u golemom porastu. Prošle je godine našu zemlju posjetilo oko 240.000 Kineza, od čega ih je oko 7000 odsjelo u Dugopolju. Članovi Udruge turističkih vodiča na kineskom jeziku posjetili su špilju Vranjaču – zaštićeni geomorfološki spomenik prirode u naselju Kotlenice koji ove godine slavi 90. godišnjicu prvog otvaranja za javnost, ali i ostale atrakcije u bližoj okolici poput kliške tvrđave i etno-agro parka Stella Croatica u naselju Klis-Mihovilovići – kaže Balić.

Foto: Općina Dugopolje

Inače, jedna od glavnih turističkih smjernica Dugopolje je ulaganje u cikloturističku infrastrukturu. Tako su iz različitih izvora financiranja u posljednjih nekoliko godina sagrađena četiri biciklistička odmorišta s pratećim sadržajima – klupama, stolovima, punjačima za mobilne uređaje, spravama za vježbanje. Usporedno s tim općina je investirala i u prvi kilometar biciklističke staze usporedno s ulicom sv. Mihovila, a u tijeku je projektiranje takve staze u dužini od 1,8 km uz ulicu sv. Jeronima, a i dio Vukovarske ulice dobit će ove godine biciklističku stazu od 700 m.

Ana Marija i Ivica Čelan sa troje svoje djece Mijom i blizancima Antonijom i Nedjeljkom konačno žive u normalnim uvjetima Velik dan za obitelj Čelan 'Nismo imali ni WC, što ću vam govoriti. Život nam je sad puno jednostavniji'

Pješačke i planinarske staze

– Ovog proljeća Općina će pustiti u rad sustav javnih bicikala s dva terminala, ispred općinske zgrade na trgu dr. Franje Tuđmana i ispred Sportskog centra “Hrvatski vitezovi”, što će biti od velike koristi turistima, stanovnicima te djelatnicima u dugopoljskim gospodarskim zonama. Veliki dio ovih projekata sufinanciran je sredstvima Ministarstva turizma i Splitsko-dalmatinske županije – govori Balić.

Foto: Općina Dugopolje

Ulaganje u cikloturističku infrastrukturu TZ prati organiziranjem biciklističkih događanja, a u planu je i prva tzv. biciklopopravljaonica, odnosno besplatna radionica popravaka bicikala za sve stanovnike općine.

Dugopolje se okreće i pješačkim i planinarskim stazama. Iz županijskog EU projekta Skriveni habitati financirat će se uređenje i opremanje 4,4 km pješačkih staza u podnožju Mosora, Ministarstvo kulture dalo je potporu uređenju 5 km duge tematske staze prema arheološkom lokalitetu Šutanj, a u planu je i 700 tisuća kn vrijedno uređenje planinarske staze iz zaseoka Križani prema mosorskom vrhu Ljubljan na 1262 m nadmorske visine.

Građane će se na ekološki osvješteno djelovanje poticati brojnim edukacijama Grad Solin i općine Dugopolje, Klis i Podstrana zajednički provode edukativne aktivnosti Razmišljam EKOlogično – tribine, predstave, radionice kako postupati s otpadom