Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Otvoren dograđeni dio dječjeg vrtića Tratinčica u Pleternici

Ponos grada: U objekt vrijedan devet milijuna kuna već se uselilo 60 mališana

1/4
Foto: Alen Kocić Koc, Grad Pleternica, Domagoj Katić
Dječji vrtić Tratinčica dograđen je za pet skupnih soba s garderobama i sanitarnim čvorovima koje zadovoljavaju kapacitet za smještaj stotinu djece

Završetak jednog od najljepših pleterničkih projekata u posljednjih nekoliko godina obilježen je – bećarcem!

Svečano otvoren dječji vrtić u Gorici Prvi put organiziran vrtićki boravak za djecu

Dječji vrtić "Tratinčica" dograđen je za pet skupnih soba s garderobama i sanitarnim čvorovima koje zadovoljavaju kapacitet za smještaj stotinu djece. U dograđenom prostoru od ukupno 576 četvornih metara korisne površine, osim skupnih soba za djecu, nalaze se i prostorije za odgojno-obrazovne djelatnike. Prostor predviđen za stotinu djece već je postao djelomični dom za 60 novih mališana.

Uskoro i bazen

– Djeca su ponos našega grada, naša snaga i naše nasljeđe, najveći motiv za sve što u ovom gradu radimo. Vjerujemo u naš grad, njegovu budućnost i njegov razvoj, kao što su vjerovali i naši prethodnici. Dokaz tome je ova ustanova koja je osnovana 1990. godine s dvije odgajateljice i 30 djece. Prije šest godina svečano smo otvorili vrata novog dječjeg vrtića za 150-ero djece, preselili se iz malog skučenog prostora u ovaj veliki razigrani koji je, međutim, ubrzo postao premalen. Iz godine u godinu vrtić je primao sve veći broj djece te danas našu ustanovu pohađa gotovo 300 djece, od jasličke dobi do predškolaca – kazala je gradonačelnica Antonija Jozić.

Foto: Alen Kocić Koc, Grad Pleternica, Domagoj Katić

Goste i uzvanike pozvala je da se kroz određeno vrijeme ponovno okupe na otvorenju zatvorenog bazena u sklopu vrtića u kojemu će pleternički mališani učiti plivati.

– Hvala djeci što su svojom priredbom uveličala ovu svečanost, odgojiteljicama na svemu što čine svakog dana za našu djecu i vama roditeljima koji vjerujete u nas, naš vrtić i naš grad – dodala je gradonačelnica.

Antonija Jozić Brodski Drenovac Nastavak radova na obnovi kuće dr. A. Štampara

Čast simboličnog presijecanja vrpce na ulazu u dograđeni dio vrtića imale su ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi Matilda Copić.

Foto: Alen Kocić Koc, Grad Pleternica, Domagoj Katić

– Mnogi se pitaju zašto u toj mjeri financiramo izgradnju i dogradnju vrtića, nerazvrstanih cesta, vodovod i odvodnju. Mi imamo odgovornu i časnu zadaću poticanja ostanka stanovništva u ruralnom prostoru. S pomoću svojih programa želimo osigurati temeljne usluge, obnovu sela tako da život ovdje bude privlačniji nego u urbanim sredinama te bolji i moderniji uz poštivanje tradicije. Ne možemo to odraditi odjednom, ali smo započeli, i zato danas financiramo puno više takvih projekta nego što je bilo predviđeno izvornim programom – rekla je ministrica Marija Vučković.

Ravnateljica agencije Matilda Copić uputila je čestitke na realizaciji još jednog vrijednog projekta svima koji su u tome sudjelovali.

– Gradonačelnica je spomenula da su stvoreni preduvjeti za smještaj još 60 djece. Ja bih dodala kako se ovim projektom postiglo i to da je zaposleno pet novih osoba na području ovog grada. To znači da korist od projekta, osim roditelja i djece, imaju i ljudi koji će raditi u vrtiću – kazala je Matilda Copić.

U uređenje i rekonstrukciju kanala i cesta uloženo više od 340 tisuća kuna Neće više biti vode po podrumima i dvorištima

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević naglasio je da se sve to radi zbog djece.

Foto: Alen Kocić Koc, Grad Pleternica, Domagoj Katić

– Riječi nisu potrebne, pjesma ove djece sve je rekla, sve ovo radimo zbog njih jer oni su naša budućnost. Hvala vama što ste nas uveselili pjesmom, ali i željom da bude još više prijatelja u dječjim vrtićima. Često završavamo i otvaramo objekte, ceste, no najsretniji sam kada dolazimo na ovakve manifestacije, jer to je garancija da Hrvatska živi i da će živjeti u budućnosti – rekao je Tomašević.

Mjesta za još djece

Ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica Nikolina Hačka zahvalila je svima koji su radili na dogradnji vrtića te naglasila da će vrtić koji trenutačno ima 300 djece, sada biti spreman primiti njih još 60.

Projekt dogradnje vrtića financiran je iz tipa operacije 7.4.1. “Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ u sklopu Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020.

Monografija i kuharica “Kulturne ruta bećarca i gange” Kruna velikog posla i gastro-turistička promocija Pleternice i Tomislavgrada

Kroz program koji je u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za nadogradnju je osigurano 7,4 milijuna kuna, uz dodatnih 1,5 milijuna kuna Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.