Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Tehnička škola Sisak postala je Centar kompetentnosti za područje elektrotehnike i računalstva

Postaju grad robotike i solarnih automobila

Solarni automobil
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Uredit će se najsuvremeniji praktikumi za robotiku, obnovljive izvore energije, svemirsku tehnologiju te za električna i solarna vozila

Tehnička škola Sisak jedna je od nedavno proglašenih 25 regionalnih Centara kompetentnosti. Zbog svojih rezultata izabrana je da bude mjesto razvoja područja elektrotehnike i računalstva za ovaj dio Hrvatske, a ta odluka Ministarstva obrazovanja otvara Tehničkoj školi dodatne mogućnosti korištenja EU fondova.

Interpretacijski centar baštine Banovine Uskoro sve spremno za prelazak na novu lokaciju u Gupčevoj ulici u Petrinji Centar baštine Banovine u rujnu se seli u svoj prostor

– Imenovanje Tehničke škole Sisak Regionalnim centrom kompetentnosti omogućuje školi financiranje iz EU fondova i to za opremanje, dogradnju, izradu novih kurikuluma i usavršavanje nastavnika. Procjena je da možemo dobiti za ove potrebe 50 milijuna kuna, a možda i više – kazuje ravnatelj dipl.ing. Davor Malović.

Uz odlične rezultate ove škole koje pokazuje zadnjih deset i više godina, što je bila predispozicija za status Centra kompetentnosti, put do toga trajao je dvije godine tijekom kojih je Sisačko–moslavačka županija, u suradnji sa školom i Razvojnom agencijom SI-MO-RA, pripremila temelje.

Sobe za nastavnike i učenike

– Kroz natječaje Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova i Ministarstva kulture osigurana su sredstva za projektnu dokumentaciju za uređenje Domobranske vojarne u Lađarskoj ulici, u kojoj će biti smješten Centar. U rujnu se očekuje otvaranje natječaja kroz koji će se financirati radovi i opremanje Centra. Županija bi dobila na ovaj način prostor s najsuvremenijom tehnologijom, koju će koristiti učenici i nastavnici škole, ali i znanstvenici i gospodarstvenici, kao temelj budućeg razvoja Siska, ali i čitave Županije – kazuje Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport SMŽ-a.

Centar će imati 10 jednokrevetnih soba sa sanitarnim čvorovima za predavače i 15 dvokrevetnih soba sa sanitarnim čvorovima za đake.

Kulturni centar braće Radić Kreće realizacija projekta u Desnom Trebarjevu u povodu 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića Nova zgrada Kulturnog centra braće Radić do 2021.

– Opremit će se i urediti i devet novih praktikuma s najsuvremenijom opremom. Među njima su oni za osnove elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici, za elektroniku i automatizaciju, robotiku, praktikum za obnovljive izvore energije koji će imati solarnu centralu i punionicu električnih automobila, za svemirsku tehnologiju i za električna te solarna vozila. Bit će tu i Apple room te Microsoft room – pojašnjava nam ravnatelj Malović koji kazuje kako će glavne djelatnosti RCK biti srednjoškolsko obrazovanje učenika Tehničke škole Sisak, ali i drugih učenika iz SMŽ-a i ostalih škola s kojima škola surađuje, obrazovanje odraslih kao i dodatno obrazovanje zaposlenih u tvrtkama.

Pet prioritetnih područja

Uvest će se i novi kurikulumi. Za početak tehničar za mehatroniku i tehničar za izradu video igara. Tehnička škola status Centra kompetentnosti zadržava pet godina, nakon čega joj prostor i tehnologija neće biti oduzeti, ali će priliku razvoja dobiti i neka druga srednja škola sa svojim Centrom.

Na raspolaganju je pet prioritetnih područja za osnivanje Centara kompetentnosti - turizam i ugostiteljstvo, strojarstvo,Elektrotehnika i računalstvo, zdravstvo i poljoprivreda.

Poduzetnički inkubator u Kutini Projekt Kutina kreće u uređenje Poduzetničkog inkubatora Učenički dom Topusko Suradnja Županije i Općine U Topuskom će graditi učenički dom