Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Dan grada Solina

‘Postigli smo potpunu financijsku stabilnost gradskog proračuna’

1/2
Foto: Grad Solin
Grad Solin je u ovom trenutku dosegnuo gotovo 60 milijuna kuna europskih sredstava za projekte koji su već dogovoreni ili su u fazi prijava. Posebno se ističe projekt “Jadro izvor života” vrijedan više od 24 milijuna kuna

U povodu Dana grada Solina uoči svečane sjednice ugovor o sufinanciranju projekta otvorene ljetne pozornice urbane aglomeracije Split iz ITU mehanizma potpisali su Marko Pavić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, i Dalibor Ninčević, gradonačelnik grada Solina.

Pismo ministrici „New Jersey“ ograde ispred Amfiteatra u Solinu

Radovi na vodoopskrbi

– Naš Solin mjesto je zbivanja mnogih atraktivnih događanja. Potpisivanjem ovog ugovora samo smo dokazali da idemo prema jasno zacrtanoj strategiji i da omogućimo da Solin živi 365 dana u godini. To je naš jedini ispravni put u budućnost za nas i generacije koje dolaze – istaknuo je gradonačelnik Ninčević.

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 32,750.759 kuna, a dodjeljuju se bespovratna sredstva u iznosu od 27,838.145 kuna, što je najviši mogući iznos sufinanciranja. Grad Solin je nositelj, a partneri su Trogir, Omiš, Kaštela, općine Dugopolje, Klis i Lećevica te Turistička zajednica grada Solina. Projektom će se revitalizirati kulturna baština radi osiguranja dodatnih sadržaja za lokalno stanovništvo i atrakcije u turizmu gradnjom, uređenjem i opremanjem otvorenih ljetnih pozornica na više lokacija u sedam različitih gradova i općina. U Solinu je to revitalizacija i opremanje utvrde Gradina i izgradnja Kulturnog centra, s trgom u samom središtu grada.

Uoči sjednice svečano su otvoreni i radovi na vodoopskrbi i odvodnji u MO Rupotina, rubnom dijelu grada na samim obroncima Kozjaka, u vrijednosti od 8,5 milijuna kuna.

Predstavljanje aplikacije “Gradsko oko” Ninčević: Popravimo grad zajedno! Oči svih nas postaju “Gradsko oko” Solina

– Postigli smo potpunu financijsku stabilnost gradskog proračuna. Zabilježeni višak prihoda u prvoj polovici ove godine iznosi 5,65 milijuna kuna, a uz višak iz prethodne godine prihodi tako iznose nešto više od 8,3 milijuna kuna – kaže gradonačelnik Ninčević, koji izdvaja početak izgradnje velikog vrtićkog centra u naselju Priko vode s pet vrtićkih odgojnih skupina i šest učionica za učenike OŠ kraljice Jelene. Rok dovršetka je 15 mjeseci, što znači da bi prvi mališani u vrtić trebali ući početkom iduće pedagoške godine 2020./2021.

– Do kraja godine očekujemo i početak radova na izgradnji još jednog vrtićkog centra, u Rupotini. Osim toga, uskoro očekujemo potpisivanje ugovora sa Županijom kako bismo u sklopu planirane nadogradnje, odnosno proširenja Osnovne škole Vjekoslava Paraća u Svetom Kaju, realizirali još jedan vrtić – napominje gradonačelnik Ninčević.

Kreće se i u uređenje spoja Kozjačke i Mosećke ulice u Srednjoj, koji će uvelike olakšati prometnu komunikaciju u tom dijelu grada. Ovih dana kreću i radovi na proširenju Ulice braće Radić u Ninčevićima u dijelu spoja s Ulicom Petra Kružića, a sve kao dio većeg projekta, odnosno rješavanja pristupa Osnovnoj školi kralja Zvonimira.

Rok za izvođenje radova je 15 mjeseci U Solinu neće biti djece koja su ostala bez mjesta u vrtićima Počela gradnja velikog vrtićkog centra Priko vode

Radi se i na projektiranju te pripremi za otkup zemljišta i ishođenju dozvola za proširenje dijela prometnice od Ulice Ante Starčevića do škole kako bi se postigla što veću sigurnost za učenike.

U tijeku je i dovršetak gradnje preostalog dijela nogostupa u Ulici Ante Starčevića u suradnji sa Županijskom upravom za ceste, a dovršava se i uređenje Hektorovićeve. U tijeku je realizacija programa društveno poticane stanogradnje 17 stanova na području Svetoga Kaja.

Nagrade u povodu Dana grada

Grad Solin je u ovom trenutku dosegnuo gotovo 60 milijuna kuna europskih sredstava za projekte koji su već dogovoreni ili su u fazi prijava. Posebno se ističe projekt “Jadro izvor života” vrijedan više od 24 milijuna kuna. Predsjednik Gradskog vijeća Renato Prkić naglašava važnost definiranja lokacije buduće srednje škole.

U svibnju će se održati izbori za Dječje gradsko vijeće Solina “Mali vijećnici pokrenuli su niz akcija, nadamo se da će i novi tako nastaviti”

– Ono što, uvjeren sam, svi žarko želimo jest da se do kraja ove ili tijekom sljedeće godine posveti bazilika na Gospinu otoku. Držim da ćemo time dobiti novu dimenziju života u centru grada jer Solin u budućnosti vidim kao grad kulturnog, povijesnog te vjerskog turizma– dodaje predsjednik Gradskog vijeća i ističe da je za budućnost Solina važno i usvajanje nove razvojne strategije na koju je Europska unija obvezala jedinice lokalne samouprave, a koja se moraju donijeti do kraja ove kalendarske godine i bit će na snazi do 2025.

U povodu Dana grada podijeljene su nagrade. Osobne nagrade za 2019. dobili su Miro Podrug i Slavko Giljan, a kolektivnu Udruga don Frane Bulić iz Vranjica, Kulturno-umjetničko društvo Zvonimir Mravince i VIS Aurora.