Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
diadora

Posveta virskom arheologu Mati Radoviću

Foto: Općina Vir
Mate Radović preminuo je iznenada 2018. godine

U digitalnom obliku predstavljen je novi svezak muzejskog glasila Diadora, Arheološkog muzeja Zadar, dvobroja za 2019. i 2020. godinu, koji je posvećen prerano preminulom virskom i zadarskom arheologu Mati Radoviću. Riječ je o dosad najopsežnijem svesku u kojemu su objavljeni radovi 36 autora u ukupno 29 stručnih i znanstvenih radova, izvijestili su iz virske lokalne uprave.

Komemoracija Mate Radović Komemoracija za poznatog arheologa u Zadru

– Ovaj je dvobroj posvećen našem dragom, prerano preminulom kolegi i prijatelju Mati Radoviću. Upravo je to razlog što je sa svojih 696 stranica ovo naš najopsežniji dosadašnji svezak, jer se u njegovu čast suradnji na realizaciji dvobroja Diadore odazvao tako velik broj autora – poručuje voditeljica Odjela za marketing i odnose s javnošću Arheološkog muzeja Zadar Marina Brkić za Virski list.

Jedan od radova potpisao je zadarski arheolog, doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić, koji je s pokojnim Radovićem radio na istraživanju arheološkog lokaliteta u Smratinama na Viru. Predstavljeni Fabijanićev rad preliminarna je analiza jednog od grobova na virskom lokalitetu.

Zadarska tvrtka Prudens predstavila novi model lutaka u nošnji Lutke u ženskoj virskoj nošnji među jedinstvenim hrvatskim suvenirima

Virski arheolog i jedan od najznamenitijih Viranina, Mate Radović, zauvijek nas je napustio 2018. godine u rujnu, iznenada u 44. godini života. Bio je predsjednik i zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Općine Vir te virski vijećnik 13 godina uzastopno, predsjednik virskog HSLS-a i socijalno-liberalni predstavnik u virskom Općinskom vijeću. Najpoznatiji je ipak bio kao cijenjeni arheolog i kustos Muzeja ninskih starina te član Upravnog vijeća Arheološkog muzeja Zadar.