Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
međimurska županija

Potpisan sporazum o partnerstvu za festival Urbanovo 2024.

Sporazum za Urbanovo
Foto: Međimurska županija
U Štrigovi predstavljena nova vinarija St. Jerome, nastala na temeljima negdašnjeg pogona Agromeđimurja, koji je 2019. kupila varaždinska obitelj Kišiček

Župan Međimurske županije Matija Posavec i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina potpisali su sporazum o partnerstvu na ovogodišnjem Festivalu Pušipela – Urbanovo, na kojem će Primorsko-goranska županija prezentirati bogatu ponudu autohtonih proizvoda, vinara i turističkih atrakcija svojeg kraja.

– Dobru suradnju županija danas smo dodatno produbili potpisom Sporazuma o partnerstvu na sajmu vina Urbanovo 2024., najvećem takve vrste u kontinentalnoj Hrvatskoj, na kojem će Primorsko-goranska županija sa svojom enogastronomijom biti naš gost, prijatelj i partner. Vjerujem da će to biti prilika za promociju vrhunskih proizvoda iz tog dijela Hrvatske, a s ciljem povezivanja plave i zelene Hrvatske – rekao je župan Posavec.

U sklopu enogastro manifestacije Urbanovo, 24. edicija Festivala Pušipela održat će se u Domu kulture u Štrigovi od 17. do 19. svibnja.

Autohtona sorta

Obilježava ga autohtona međimurska vinska sorta i zaštićeni brend Pušipel, a na festivalu svoja vina izlažu najbolji međimurski vinari iz Udruge vinogradara i vinara Hortus Croatiae koji su, vrijedi podsjetiti, svoje etike nedavno predstavili na riječkom WineRi međunarodnom enogastro festivalu.

– Drago mi je da su naši prijatelji iz Međimurja danas s nama. Potpisali smo Sporazum kojim ćemo promovirati našu tradiciju i proizvodnju, ojačati suradnju naših vinara i zajednički organizirati manifestacije, a sve u cilju promocije i plasmana autohtonih proizvoda ljudi našeg kraja – rekao je župan Komadina. Sporazum je potpisan u okviru susreta vinskih udruženja iz Primorsko-goranske i Međimurske županije u Vinskoj kući Pavlomir, a nazočili su mu pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović, direktor TZ-a Međimurske županije Rudi Grula, direktor udruženja Kvarner Wines Žarko Stilin, predsjednik Kvarner Wines Miroslav Palinkaš, Marina Srša, direktorica Udruge Hortus Croatiae i njezin predsjednik, Robert Horvat. Nakon Festivala Pušipela u Štrigovi od 17. do 19. svibnja, narednog vikenda 24. i 25. svibnja vinarije će otvoriti svoje podrume. Dodajmo da je u Štrigovi predstavljena nova vinarija St. Jerome, nastala na temeljima negdašnjeg pogona Agromeđimurja – Podruma Štrigova, koji je 2019. kupila varaždinska poduzetnička obitelj Kišiček. Nakon pet godina investiranja i uvođenja suvremenih vinarskih i vinogradarskih praksi nastala je vinarija St. Jerome.

Kulturno-povijesno nasljeđe

– Naša vizija podrazumijeva posvećivanje sortama koje njegujemo na 65 hektara i koje su se već dokazale uspješnima u međimurskim bregovima. Želimo ih izraziti vjerodostojno, s osjećajem za podneblje i specifične položaje vinograda, te im dodati notu kulturno-povijesnog nasljeđa Štrigove i Međimurja koju smo ugradili u ime vinarije – rekao je vlasnik Rudolf Kišiček.

– Drago mi je zbog izbora imena vaše vinarije koju sada krasi i spomen na sveca koji je Međimurju i Štrigovi ostavio veliko nasljeđe. Međimurska županija ustrajat će i na formiranju interpretacijskog centra svetog Jeronima u Štrigovi, čime ćemo ovu priču lijepo zaokružiti – rekao je župan Posavec.

Turistička zajednica općine Nedelišće organizirala je Festival cekera 2024. Baština U Nedelišću žele otvoriti prvi Centar cekeraštva storyeditor/2024-03-22/MZB.jpg Bespovratne potpore u turizmu za 2024. u Međimurskoj županiji Za turističke projekte dodatnih 65.000 eura Investicije Gradit će se i obnoviti vrtići u Štrigovi i Dekanovcu