Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Primorsko-goranska županija

Potpisani ugovori za dogradnju luke Baška

Foto: Primorsko-goranska županija
Projektom je predviđena dogradnja primarnog lukobrana Vela riva (faza 1) za 50,55 m te produženje sekundarnog lukobrana Mala riva (faza 2) za 105 m

Primorsko-goranska županija sa Županijskom lučkom upravom Krk nastavlja s projektima na području Općine Baška. Baška će projektom financiranim bespovratnim sredstvima iz fondova EU u iznosu od 39,709.975,94 kuna, dobiti primarni i sekundarni lukobran.

Županija potpisala 8,5 milijuna kuna vrijedne ugovore za projekte na pomorskom dobru Omiš, Trogir, Kaštela i Tučepi gradit će lukobrane, uređivati plaže

Novi lukobrani osigurat će zaštitu akvatorija unutar lučkog područja te omogućiti odgovarajući privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, osigurati preduvjete za razvoj linijskog prometa, omogućiti kvalitetnije povezivanje stanovništva otoka Raba s kopnom preko luke Baška te podignuti razinu usluge za korisnike javnih brodskih linija, u i oko luke.

Cilj ovog projekta je smanjiti zakrčenost luke te podignuti kompletnu razinu usluge za korisnike javnih brodskih linija, prvenstveno u smislu uređenja prilaza za osobe s invaliditetom. Projektom je predviđena dogradnja primarnog lukobrana Vela riva (faza 1) za 50,55 m te produženje sekundarnog lukobrana Mala riva (faza 2) za 105 m. Oba lukobrana će služiti za prihvat putničkih brodova u obalnom linijskom prometu ovisno o stanju vjetra.

bespovratna sredstva Primorsko-goranska županija raspisala natječaj za inovatore

- Primorsko-goranska županija i njezine lučke uprave pravi su primjer da kad se na vrijeme krene, sve se stigne napraviti i bude se spreman za financiranje sredstvima EU. Naš decentraliziran sustav 8 lučkih uprava u suradnji s gradovima i općinama na obali, s jedne strane pripremio je prostorne planove i  izmjene, uključivši more i obalu, riješio granice pomorskog dobra, pripremio niz projekata u svakoj lučkoj upravi, te su bili spremni za financiranje bespovratnim sredstvima EU, državnog proračuna te naravno sredstvima samih lučkih uprava i Primorsko-goranske županije. Od početnog proračunskog kapitala koji je iznosio dva milijuna kuna, došli smo do skoro 20 milijuna kuna u proračunu od pomorskog dobra, a lučke uprave od osam milijuna na skoro 80 milijuna kuna. Danas je to veliki potencijal i partner smo središnjoj državi i europskim fondovima za gradnju lučke infrastrukture, čime mijenjamo vizure gradova i općina u smislu turizma i komunalnih vezova. Cilj nam je povećati broj komunalnih vezova jer je potražnja domaćeg stanovništva i gostiju velika. Projekata ima na sve strane i u ovom trenutku u tijeku je investicijski ciklus „težak“ oko 200 milijuna kuna u posljednje dvije, tri godine - zaključio je župan Zlatko Komadina.

bespovratna sredstva Poduzetnicima i poljoprivrednicima PGŽ-a 2 milijuna kuna

Uz ministra Olega Butkovića, ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu dogradnje luke Baška potpisali su Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a te u ime nositelja projekta, ravnatelj ŽLU Krk Goran Lajnert.

Dogradnja luke Baška je jedan od prvih projekata prijavljenih na drugi krug ulaganja sredstava EU u lučku infrastrukturu koja povezuje otoke i tako otočanima osigurava kvalitetnije i sigurnije povezivanje s kopnom tijekom cijele godine. Ukupna sredstva koja stoje na raspolaganju za ulaganja kroz ovaj projekt iznose nešto više od 709 milijuna kuna.

Nakon potpisivanja Ugovora potpisnici i prisutni uzvanici obišli su lokaciju gradilišta, tj. glavni lukobran nasuprot zgradi Općine.

Primorsko-goranska županija Na Rabu otvorena dograđena trajektna luka Mišnjak