Izbornik
Naslovnica Županije
Međimurska popevka na UNESCO-vu popisu od studenog 2018.

Povelje zaslužnima za čuvanje međimurske glazbene baštine

NA SVEČANOSTI u Čakovcu udruge i ustanove primili su UNESCO-ovu Povelju za zasluge u promicanju međimurske glazbene i kulturne baštine
1/2
Foto: Međimurska županija
Priznanja je uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u povodu 20. godišnjice Konvencije UNESCO-a

Međimurska popevka je kao nematerijalno dobro 2018. godine upisana na reprezentativnu listu UNESCO-a (Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu).

Brojne aktivnosti
U povodu obilježavanja 20. godišnjice Konvencije UNESCO-a o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, Ministarstvo kulture i medija priključilo se predstavljanju različitih aktivnosti vezanih za očuvanje i promicanje nematerijalne kulturne baštine diljem Hrvatske, u kojima Ministarstvo sudjeluje financiranjem putem Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2023. godinu. U Scheierovoj zgradi u Čakovcu održana je u petak, dan uoči novog izdanja festivala, Međimurska popevka u Nedelišću, svečanost na kojoj su udruge i ustanove primili UNESCO-ovu Povelju za zasluge u promicanju međimurske glazbene i kulturne baštine. Povelje im je uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Pozdravne govore održali su međimurski župan Matija Posavec i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini, a skupu se potom obratila i sama ministrica čestitajući svima koji čuvaju i njeguju međimursku baštinu te je revno prenose na buduće naraštaje.

U ime Međimurske županije Povelju je primio župan Matija Posavec; u ime Muzeja Međimurja Čakovec ravnateljica Maša Hrustek Sobočan; Zajednicu kulturno-umjetničkih udruga zastupao je predsjednik Dejan Buvač, a Centra za kulturu ravnateljica Helga Lajtman; u ime Općine Sveti Juraj na Bregu ovu vrijednu međunarodnu nagradu primio je načelnik Anđelko Nagrajsalović; predsjednica Jasna Hajdinjak primila je Povelju u ime Kulturno-umjetničke udruge Seljačka sloga iz Nedelišća. Nagrađena je i Udruga Matapur, čija je predsjednica poznata hrvatska glazbena umjetnica Lidija Bajuk. Kulturni program izveli su Neven Kolarić na cimbulama, KUD Novakovec te Tamara Korunek i Marko Žerjav. U ime svih dobitnika zahvalio je dugogodišnji predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač.

Proces počeo 2013.
Ministrica je sa suradnicama obišla postave Muzeja Riznica Međimurja. Na sjednici UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu održanoj u studenom 2018. godine na Mauricijusu, međimurska popevka, tradicijski napjev Međimurja, uvrštena je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Sam proces započeo je, kako je rečeno, još 2013. godine kad je međimurska popevka upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S pripremama za izradu nominacije za upis na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva počelo se 2016.

NA VINSKOJ CESTI u Zmajevcu posjetitelje će dočekati otvoreni podrumi, degustacije i gastrosadržaji te večernji program Manifestacija za sve gurmane, vinoljupce i lokalpatriote “Vinatlon 2023” za sve gurmane, vinoljupce i zaljubljenike u Baranju Otvorenje Hrvatskog centra koralja na Zlarinu Višestoljetna tradicija koraljarstva Centar koralja na Zlarinu zaokružio je fascinantnu priču o otoku i čovjeku NOVO RUHO Slavljenička škola osvježena je novim limenim krovom i uređenim okolišem, a u planu su i novi radovi Obljetnica s novim krovom na dvorani, podlogom na igralištu i uređenim okolišem “Broj učenika u našoj školi porastao je za sto u deset godina”