Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Vježba na Cresu

Požar ugrožava naselja, marinu, hotel i autokamp, stiže međunarodna pomoć

Međunarodna vatrogasna vježba Europske unije "Modex Cres 2019." održava se od 7. do 10. travnja
1/18
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Organizacija vježbe prvi puta povjerena je hrvatskim partnerima - Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici te će se u trajanju od 52 sata bez prekida odvijati na širem području otoka Cresa

Iskrcavanjem vatrogasaca iz desetak europskih zemalja na trajektnom pristaništu Merag na Cresu započela je prva vježba gašenja šumskih požara u organizaciji Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu, prenijeli su iz Primorsko-goranske županije.

turizam Prvi sastanak partnera na projektu 'ARCA ADRIATICA' - zaštite pomorske baštine Jadrana

Međunarodna vatrogasna vježba Europske unije "Modex Cres 2019." održava se od 7. do 10. travnja na otoku Cresu, a u njoj sudjeluje oko 300 vatrogasaca iz desetak europskih zemalja. Organizacija vježbe prvi puta povjerena je hrvatskim partnerima - Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici te će se u trajanju od 52 sata bez prekida odvijati na širem području otoka Cresa.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Upravljački stožer vježbe posjetili su povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar turizma Gari Capelli.

To je prva međunarodna vježba gašenja šumskih požara u povijesti Europske unije, a provodi se u sklopu EU projekta „Romex“ i dio je aktivnosti Mehanizma civilne zaštite Europske unije, čija je svrha unaprijediti suradnju država članica u intervencijama u slučajevima prirodnih katastrofa te tehnoloških i ekoloških incidenata velikih razmjera. Od 34 zemlje članice, njih 10-ak je uključeno u vježbu na Cresu, a izravno sudjeluju vatrogasci iz Hrvatske, Grčke, Španjolske, Francuske, Austrije, Rumunjske, Italije i Bugarske.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Prema scenariju vježbe, na Cresu izbije više požara, ali ih lokalni vatrogasci ne mogu ugasiti, pa se aktiviraju sve snage i traži pomoć državnih intervencijskih postrojbi. One su već angažirane, pa Hrvatska pokreće Mehanizam civilne zaštite Europske unije i traži pomoć međunarodne zajednice. Požar ugrožava naselja, marinu, hotel i autokamp, trafostanicu, dalekovode, vodospremu, maslinike i vrtove. Teren je teško dostupan, pa je zatražena pomoć međunarodnih zračnih snaga. Požari se šire na veći dio otoka, što je zahtjevno za korištenje opreme, prikupljanje informacija i odlučivanje. S obzirom na to da su na terenu vatrogasci različitih nacija, komunikacija je na engleskom jeziku.

Potpisani ugovori Vatrogasnim udrugama i roniocima 120.000 kn Cres Poljoprivredna zadruga Loznati gradi siranu