Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
U Gradskom kazalištu prikazan veliki filmski hit Pjera Žalice

Požežani nakon više od dva desetljeća opet dobili “kino”

1/4
Foto: pozega.hr
Projekcija je organizirana uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, broj ulaznica bio je ograničen, a svi posjetitelji nosili su maske

Nakon što je svjetskom online premijerom filma “Koncentriši se, baba” bosanskohercegovačkog redatelja Pjera Žalice u Sarajevu 14. kolovoza ove godine otvoren 26. Sarajevo Film Festival, suradnjom udruge GFR Film-Video iz Požege i Gradskog kazališta Požega te uz veliko razumijevanje Sarajevo film festivala i Zagreb film festivala Požežani su u petak imali priliku pogledati ovu predratnu komičnu dramu u svom gradu. Bio je to veliki filmski događaj vrijedan pozornosti.

FESTIVAL ALTERNATIVNOG I NEZAVISNOG IZRIČAJA Glazba, film, ples i tribina o alternativnoj sceni

Veliki korak za Požegu

Za ovu posebnu priliku ulaz je bio besplatan. Projekcija je organizirana uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, broj ulaznica bio je ograničen, a svi posjetitelji nosili su maske. Film čija je radnja smještena u Sarajevo, u proljeće 1992. godine, nekoliko dana prije izbijanja rata u Bosni i Hercegovini i u kojem glume Mira Banjac, Jasna Žalica, Alma Prica, Emir Hadžihafisbegović, Jadranka Đokić, Branimir Popović i drugi zabavio je i nasmijao gledateljstvo grada na Orljavi i prava je šteta što zbog situacije s epidemijom koronavirusa posjetitelja nije smjelo biti više. Nadaju se kako je ovo prva u nizu filmskih projekcija u požeškom Gradskom kazalištu, budući da je sredinom ove godine Grad Požega financirao nabavu nove video opreme koja zadovoljava trenutne potrebe za kvalitetnom filmskom reprodukcijom.

– Parafrazirat ću rečenicu Neila Armstronga – ovo je mali korak za filmsku umjetnost, ali veliki korak za Požegu i ljubitelje kina. Danas je na neki način povijesni dan, jer nakon 21 i pol godine u vrlo kvalitetnim prostornim i tehničkim uvjetima Požežani opet mogu gledati filmove. Posebno mi je drago da Art kino sudjeluje u tome, zajedno s Gradskim kazalištem Požega, kao i s Gradom koji je osigurano financijska sredstva kako bismo ovo mogli realizirati – rekao je Željko Balog, voditelj Art kina i predsjednik udruge GFR Film-Video.

Premijer Plenković u Našicama Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održana u Našicama Rekonstrukcija dvoraca Pejačević, dvaju trgova i vile Greger u Našicama vrijedna je 100 milijuna kuna

Inače, ova je udruga poznata po organizaciji tradicionalnog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova, koji svake godine u Požegu dovede stotine filmskih uradaka iz cijelog svijeta. Uz novi, suvremeni Panasonic LCD projektor vrijedan preko 50 tisuća kuna, Gradsko kazalište može se pohvaliti da napokon ima i odgovarajuće filmsko platno, dimenzija 6 x 4 m, koje se prema potrebi može koristiti i za vanjske projekcije jer uz fiksni postav ono ima i metalni okvir koje mu daje određenu mobilnost.

 Investirano više od 75.000 kn

Platno je vrijedno 25 tisuća kuna, odnosno iz gradskog proračuna za ovu je opremu ukupno investirano više od 75 tisuća kuna, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici Grada Požege. Osim što otvara novu dimenziju Gradskom kazalištu Požega za različite projekcije u sklopu vlastitih projekata i sadržaja, ova će oprema zasigurno naći svoju svrhu obogaćivanjem filmskog, odnosno kulturnog života Požege.