Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Večernjakov digitalni autobus

Požežani naučili kako funkcionira sustav e-Građani i kako aktivirati e-osobnu

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U ovom trenutku imamo 61 uslugu koju nudimo u sustavu e-Građani – rekao je ministar Ivan Malenica

Nakon Zagreba, Večernjakov digitalni bus posjetio je biser Zlatne doline, Požegu i otvorio svoja vrata na središnjem gradskom trgu. Na tom jedinstvenom baroknom mjestu svi zainteresirani mogli su uživati u veseloj atmosferi i druženju te su imali prilike postati e-Građani.

Prazna učionica EU PROJEKT Nezaposlenima poziv na edukaciju

Projekt edukacije

Digitalna Hrvatska naziv je projekta edukacije građana o procesima digitalizacije i transformacije društva, koji Večernji list provodi u suradnji s Ministarstvom uprave. U tu je svrhu bio parkiran digitalni autobus s edukatorima Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i promo-materijalima drugih partnera projekta (Ministarstvo uprave, APIS IT, FINA, HEP, HAC).

Bila je to prilika i za susret s ministrom uprave Ivanom Malenicom koji je svojim dolaskom pokazao ozbiljnost nadležnog ministarstva kada je u pitanju modernizacija našeg društva.

– Do danas je 750 tisuća građana postalo e-Građaninom. Cilj nam tu brojku povećati uvođenjem novih usluga. U ovom trenutku imamo 61 uslugu koju nudimo kroz sustav e-Građanin, što znači da nema odlaska u javno-pravno tijelo, nego se putem interneta može ostvariti uslugu i isprintati dokument, bez gubljenja vremena. Mi pripremamo e-Pristojbu, da građani mogu platiti pristojbu, a da ne moraju odlaziti u banke, nego poslati uplatnicu putem interneta. Želja nam je da iduću godinu završimo s više od milijun građana koji koriste ovu uslugu. Digitalizacija jave uprave nije budućnost, ovo je nešto što se već događa – rekao je ministar Malenica.

Mladi inovatori iz HSCB-a Požega Požeškim inovatorima pet medalja

Okosnica digitalne transformacije Hrvatske je elektronička osobna iskaznica i kvalificirani certifikati koje izdaju AKD i MUP. Svi zainteresirani građani mogli su besplatno preuzeti čitač osobnih iskaznica i naučiti kako se služiti sustavom e-Građani, kako aktivirati e-osobnu, koristiti internetsko bankarstvo, ali i kako registrirati e-Obrt ili e-Tvrtku. Smanjenje čekanja u redovima na šalterima, brža komunikacija s tijelima javne uprave i pouzdan, učinkovit sustav bili su neki od razloga zašto su se građani odlučili digitalizirati i educirati o prednostima koje su im na raspolaganju zahvaljujući modernoj tehnologiji i naporima svih uključenih u sustav.

Kampanju je podržao i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Pridružite se 21. stoljeću

– Pozivam sve sugrađane da manje „klikaju“ portale i manje bitne stvari, jer kroz ovaj sustav imaju mogućnost vrlo jednostavno doći do svih podataka i dokumenata, manje gubiti vrijeme u redovima i biti ljutiti na službenike. Pozdravljam ovaj projekt ministarstva uprave i ministra. Dođite i pridružite se 21. stoljeću, nemojte biti u kamenom dobu – izjavio je gradonačelnik Puljašić.

POŽEGA PAMETNI GRAD Predstavljena aplikacija koja omogućuje uvid u državno poljoprivredno zemljište