Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Brojni popratni sadržaji održani su u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Predavanja, satovi povijesti, znanstveni skupovi, izložbe...

Foto: Branimir Bradarić
Predstavljena je i inicijativa izložbe o djeci stradaloj u Vukovaru i okolici

Kao i svake godine, središnja su događanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 18., 19. i 20. studenoga kada se obilježava stradanje Vukovara, gradske četvrti Borovo naselje, kao i spomen na stradale i nestale u Veleprometu i na Ovčari. I ove godine je, unatoč epidemiji COVID-19, organiziran niz popratnih događanja koja su zbog epidemioloških mjera morala biti ipak drugačije provedena. Bilo je tu okupljanja ratnih izvjestitelja, liječnika, znanstvenih skupova, satova povijesti, izložbi, najava izložbi…

PRIJAM U GRADSKOJ VIJEĆNICI I u 2021. potpora maratoncu B. Šubiću

Ostavština za mlade

U organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991. – Županijskog ogranka Vukovar i Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, održan je Znanstveno-stručni simpozij “Ratna bolnica Vukovar 1991. – dr. Juraj Njavro”. Predavači su bili vukovarski liječnici, medicinske sestre i gosti iz drugih znanstvenih ustanova, a prezentirana je i monografija “Hrvatski sanitet ličke bojišnice”.

– Jedan od ciljeva je prenijeti naša znanja i načine pristupa problemima i kriznim situacijama mladim kolegama liječnicima i medicinskim sestrama, ali i što je najvažnije, ostaviti iza sebe mlade koji će slijediti naš put – rekla je ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac.

POČAST ŽRTVAMA Dan sjećanja obilježen i u Orahovici

U sklopu programa Dana sjećanja organiziran je i 19. stručni sastanak „Hitna medicina“. Održan je online, a bile su uključene 84 osobe iz Vukovarsko-srijemske županije. Još od 2006. godine održava se i okupljanje Zbora ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a. I ove godine stigli su u Vukovar, ali skup se zbog epidemioloških mjera nije održao. Nekadašnji ratni izvjestitelji ipak su nastavili tradiciju, položili su vijence i upalili svijeće kod mjesta masovne grobnice na Ovčari i kod biste Blage Zadre na Trpinjskoj cesti te najavili održavanje skupa na proljeće.

ZVON za Vukovar

U sklopu popratnog programa održan je sat povijesti na temu “Mir nebu nad Hrvatskom: 25. godina od Oluje“. Preko videoveze spojilo se 12 škola diljem Hrvatske od Vukovara do Dubrovnika zato da se edukativnim i kreativnim satom povijesti osnovnoškolci međusobno povežu učeći o Domovinskom ratu i herojima koji su se borili za domovinu.

DAN SJEĆANJA Belišćani odali počast Vukovaru

U spomen na novinara, urednika, ratnoga izvjestitelja i književnika Sinišu Glavaševića u Gradskoj knjižnici Vukovar otvorena je izložba dokumentarnih fotografija, odnosno retrospektiva novinarsko-književničkih susreta “Grad to ste vi”. Izložba će biti otvorena do 27. studenoga.

Predstavljena je i inicijativa izložbe o djeci stradaloj u Vukovaru i okolici. Riječ je o 34-ero djece stradalih u ratnom vihoru među kojima su i ona čiji posmrtni ostaci nisu nikada pronađeni. U spomen na Vukovar 18. studenoga zapaljene su svijeće diljem Hrvatske, a održana je inicijativa ZVON za Vukovar u okviru koje je 18. studenoga, u 18 sati i 11 minuta, zazvonio velik broj crkvi u cijeloj Hrvatskoj u znak sjećanja na žrtvu Vukovara.